fbpx

Cena Fasade – 6 nasvetov, kako do nižje cene fasade

cena-fasade

Fasada je pomemben element hiše. Ne le novogradnje, vsaka hiša na nekaj desetletij potrebuje izdelavo fasade ali pa vsaj obnovo. Poleg fasade pa je včasih potrebno poskrbeti še za sorodne stvari, kot je barvanje napušča, hidroizolacija temeljev, menjavo polic, itd. Cene pa seveda niso nizke.

Nekateri za izdelavo privarčujejo, drugi vzamejo kredit, tretji pa fasado izdelajo v lastni režiji. Ker pa je poleg vseh ostalih stroškov, ki so povezani z vzdrževanjem hiše in stroški ogrevanja ter elektrike, to težko financirati, pa je smiselno razmisliti o tem, kako ceno fasade čimbolj znižati. S pravim pristopom in odločitvami namreč lahko ceno fasade kar precej znižamo. Poglejmo si, kaj lahko storimo, da bo cena fasade čim nižja, a ne na račun kakovosti oz. tudi (vizualne) funkcionalnosti.

Ne pretiravajte z izolacijo

Vedno več lastnikov objektov se za izdelavo fasade odloča ravno zaradi izboljšanja izolativnosti fasade. Res je namreč, da z izdelavo fasade z dobro izolacijo lahko precej znižamo stroške ogrevanja. Pri tem pa se lahko zgodi, da pri izbiri izolacije in debeline izolacije pride do pretiravanja.

Vsekakor je večja debelina izolacije bolj učinkovita. A do neke mere.

Bistveno debelejša izolacija fasade namreč ni več sorazmerna s ceno. Zato je najbolje, da se pri izbiri izolacije posvetujete s strokovnjaki, katera izolacija je optimalna in kakšna debelina je optimalna, glede na ceno, način ogrevanja, vrsto objekta in druge dejavnike.

Kar lahko, storite v lastni režiji

Izdelava fasade v lastni režiji ni za vsakogar. Res je, da pri samostojni izdelavi fasade lahko prihranimo na “delu” za izdelavo fasade, a ta odločitev vsekakor ni smiselna, če za to posameznik ni dovolj usposobljen in izkušen. Res je tudi, da je za fasaderje precej zamudno že to, da objekt pripravijo. Potrebno je namreč dostaviti material za fasade, postaviti gradbeni oder, zaščititi objekt, itd. Mnogi, ki so se lotili izdelave fasade v lastni režiji ali pa vsaj delno in so tako z delom, kot s prihrankom zadovoljni. Pogosto se odločajo za izdelavo fasade do zaključnega sloja. Tako lahko npr najamejo oder in uredijo vse do faze, ko je potrebno nanesti zaključni sloj na fasado. Takrat naročijo oz. se dogovorijo za izdelavo zaključnega sloja fasade, kar pa je bistveno ceneje, kot naročilo izdelave celotne fasade. Res pa je, da je izdelava fasade zelo obsežen projekt. V kolikor fasado dela en sam, potem lahko računate na vsaj nekaj mesecev (nekateri tudi do dve leti), odvisno od časa, ki ga imate dnevno na razpolago. Torej, izdelava fasade je kar zahtevno in obsežno delo, ki bo enemu vzela vsaj nekaj mesecev (ob službi). Na drugi strani pa je cenovni prihranek.

Cena fasade naj bi v primeru izdelave v lastni režiji znašala približno 18 € / m2, kar je 2x ceneje. Za 250 m2 bi polna cena izdelave fasade znašala vsaj 9000 €. V primeru izdelave fasade v lastni režiji bi v tem primeru plačali zgolj 4500 €, a bi morali investirati kar precej časa.

Ali se splača, na kakšen način, pa je odvisno od posameznika in situacije. Nekaterim se bolj splača delati svoje delo, medtem, ko se drugim bolj splača vzeti čas, ali fasado delati popoldan. Cena fasade pa je vsekakor pomemben dejavnik, saj 5000 € prihranka pri izdelavi fasade vsekakor ni zanemarljiv znesek.

Izberite kakovosten a cenovno dostopen fasadni sistem

Na voljo je veliko fasadnih sistemov, ki pa imajo vsak svoje specifike, prednosti in slabosti. Tudi cenovno se ti sistemi med seboj razlikujejo. V posvetu s strokovnjaki, pa zagotovo lahko najdete način, kako izbrati dober a cenovno bolj poceni oz. dostopen fasadni sistem.

Pri fasadnih materialih pa vsekakor treba gledati na kakovost in trajnost fasade. Zato varčevanje “za vsako ceno” ni smiselno.

Privarčevali bi lahko npr. z izbiro cenejšega materiala,  kot je npr Maxima, ali pa drugih nesistemskih materialov, a ima ta vrsta fasadnih sistemov v sebi manj veziva, zato je fasada lahko na koncu manj obstojna. Pri kakovostnejših fasadnih sistemih pa so cene precej podobne a vseeno so razlike. Verjetno ima trenutno najboljše razmerje med ceno in kakovostjo fasadni sistem Caparol. Ker gre za fasadni sistem, ki je nov v Sloveniji, je posledično tudi cena nekoliko bolj dostopna. Nekoliko bolj dostopen je tudi fasadni sistem Weber, sledita pa mu (po ceni) Baumit in Roefix.

Verjetno ima trenutno najboljše razmerje med ceno in kakovostjo fasadni sistem Caparol.

Po ceni pa se razlikuje tudi stiropor za fasade. Cenejši so stiroporji z manjšo trdnostjo in nižjo natezno trdnostjo. A je smiselna previdnost in posvet s strokovnjaki o tem, kateri tip stiroporja za fasado je še dovolj dober. Pri nas uporabljamo kakovosten stiropor 100kpa tr 150 ali pa Silber reflex, kar sta dve izmed najboljših možnosti.

fasade-cena

Pridobite eko sklad subvencijo in kredit

Eko sklad nudi nepovratne finančne subvencije za doseganje večje energijske učinkovitosti starejših večstanovanjskih stavb.

za nakup in vgradnjo fasadnega sistema z najmanj 18 cm toplotne izolacije, pri čemer lahko toplotna prevodnost toplotne izolacije znaša λ ≤ 0,045 W/mK. Debelina toplotne izolacije fasadnega sistema je lahko tudi manjša, če je izkazano razmerje λ/d ≤ 0,250 W/m2K. Navedeno razmerje mora biti izkazano tudi v primeru fasadnih sistemov s toplotno izolacijo iz naravnih materialov, in sicer ne glede na vrednost toplotne prevodnosti (λ).

Pridobite lahko subvencijo vgradnjo fasade po zgoraj navedenih pogojih, ki znaša do 20% priznanih stroškov, a ne več kot 12€/m2 za 150m2 posamezne stanovanjske enote. Pridobite pa lahko tudi kredit, za obdobje 10 let do višine priznanih stroškov (max 40 000 €).

Izberite zanesljivega, a cenovno razumnega izvajalca

Zanesljivost fasaderstva, ki ga izberete je izrednega pomena. Pomembno je, da bodo izvajalci, ki jih boste izbrali prišli na dogovorjen termin in izdelali fasado v dogovorjenem roku. Poleg tega pa je pomembna tudi izvedba. Izvajalci morajo izdelati fasado v skladu z navodili fasadnega sistema hkrati pa morajo upoštevati vse specifike in vremenske vplive. Med ponudniki pa se kakovost kar precej razlikuje. Zato je smiselno preveriti mnenja in reference posameznega ponudnika, hkrati pa pridobiti več ponudb za izdelavo fasade z namenom, da izvajalce tudi cenovno umestite in ugotovite, kateri so (pre)dragi, kateri(pre)poceni in kateri so vmes.

V kolikor izvajalce iščete preko portalov, ki nudijo ponudbe več izvajalcev, obstaja verjetnost, da boste naleteli na izvajalce, ki imajo slabe reference, a teh ne boste videli. Bolj smiselno je, da izdelavo fasade prepustite zanesljivemu in uveljavljenemu izvajalcu, ki ima “dobro” ime in pozitivna mnenja strank.

Razmišljajte dolgoročno

Cena izdelave fasade pa naj ne bo le nižja na ponudbi. V kolikor potrebujete tudi barvanje napušča ali hidroizolacijo hiše, menjavo žlebov in morebitne druge storitve, potem je vsekakor smiselno to urediti sočasno z izdelavo fasade. Oder bo postavljen, delavci na mestu zato bo najceneje v okviru izdelave fasade urediti tudi povezane projekte.

Povzetek

Čeprav je mnogo načinov, kako je lahko cena fasade nižja, pa je pri odločitvah oz. pri kompromisih v zvezi izdelavo fasade smiselno stvari dobro premisliti in prespati. Vsekakor se ne splača varčevati na kakovosti in obstojnosti fasade. Zato izbira slabega izvajalca, poceni fasadnega sistema oz materialov in pa neprimeren koncept, vsekakor niso smiselne poteze.

S kakovostno in primerno izolacijo, morebitno delno samostojno izvedbo in pa s cenovno dostopnimi kakovostnejšimi materiali in fasaderji ter subvencijo, pa lahko dobite optimalno fasado za dostopno ceno.

Stopite v stik z nami, naročite ponudbo za izdelavo fasade in se dogovorite za ogled objekta.

Call Now ButtonPokličite zdaj