fbpx

Kateri stiropor izbrati za izdelavo fasade

kateri stiropor za fasado

Stiropor je zelo razširjen material, predvsem v gradbeništvu. Ima odlične izolacijske lastnosti, je lahek, obstojen in cenovno ugoden. Preberite si, kako se izdeluje stiropor, kakšna je razlika med stiropor-om in stirodur-om ter kateri stiropor je najboljši za izdelavo fasade.

Kaj je stiropor

Stiropor je ekspandirani poliester (EPS) in je v gradbeništvu eden izmed najbolj vsestransko uporabljanih materialov.

Ime stiropor je v bistvu ime blagovne znamke podjetja, ki je ustvarilo ekspandirani polistiren, ki ga po domače imenujemo kar stiropor. Kot mnogi drugi materiali, se je tudi stiropor pojavil v času druge svetovne vojne.

Kako poteka izdelava stiropora

Stiropor poznamo v ekspandirani obliki in v ekstrudirani obliki. Ekspandirani polistiren imenujemo v gradbeništvu stiropor (EPS), ekstrudiran polistiren pa stirodur (XPS). Oba se v gradbeništvu uporabljata kot toplotno izolacijska materiala.

Stiropor se izdeluje s pomočjo polimerizacije (stiren z dodatkom pentana (C5H12) ekspandira), s čimer se stirenu poveča volumen za 40-krat.

Stirodur se izdela prav tako s procesom polimerizacije, z ekstrudiranjem stirena, a brez dodajanja plina. Pri izdelavi stirodura se uporabljajo različni dodatki s čimer se pridobi trši in obstojnejši polimer.

Ali uporabiti stiropor ali stirodur

Oba, stiropor in stirodur se uporabljata za zvočno in toplotno izolacijo fasade Demit, fasade Baumit in drugih podobnih sistemih izdelave fasade. Za namen izolacije se uporabljata tudi pri izdelavi streh in pri medetažni izolaciji.

Kakšna je razlika med uporabnostjo stiropora in stirodura? Stirodur je primeren za večje obremenitve, zato se uporablja za površine, ki so bolj obremenjene. To so pohodne površine. Stirodur je izjemno primeren za uporabo tudi pri hidroizolaciji hiše.

Zakaj je stiropor pomemben pri izdelavi fasade

Stiropor je kemično nevtralen material. Stiropor je izjemno lahek material, saj ga sestavlja le 2% polistiren, 98% pa je v njem zraka. Kljub temu, pa je dovolj obstojem material.

Stiropor je paro-prepusten, negorljiv in brez vonja. Stiropor ima tudi visoko trdnost in prenaša temperature do 75 ° C.

Stiropor je po eni strani zelo obstojen material, na drugi strani pa lahek in dovolj cenovno ugoden in hkrati odličen izolacijski material. Nudi izolacijo toplote in izolacijo zvoka, dolgo življenjsko dobo po dostopni ceni.

Kateri stiropor za fasado

Na trgu imamo več različnih izolacij. Najbolj pogosto se za fasade uporablja stiropor. Izbiramo lahko med navadnim belim stiropor-jem in zadnje čase najbolj uporabljenim paro-propustnim stiroporjem. Najboljši je seveda paro-propustni stiropor, ker pusti hiši dihati. Seveda pa moramo izbrati tudi primeren fasadni sistem. Stiroporji se med seboj razlikujejo tudi v toplotni izolativnosti:

  • beli eps (0,039 W/mK (16cm eko sklad))
  • paropropustni eps (0,031 W/m (12,5cm eko sklad))

Paro-propustni stiropor

Paro-propustni stiropor je primeren za vse hiše, najbolj pa ga priporočamo za hiše iz siporexa in starejše objekte, kjer imate že v osnovi debele stene in v večini primerov slabo hidro izolirane. Paropropustni EPS pusti vaši hiši dihati in zaradi boljše toplotne prevodnosti imate na hiši lahko tanjšo izolacijo.


Stopite v stik in se posvetujte o materialih in izgradnjo izolacije fasade ali izgradnji fasade.

Call Now ButtonPokličite zdaj