fbpx

Čiščenje fasade – Nasveti za čiščenje fasade

čiščenje fasade

Čiščenje fasade je lahko zamudno in težavno, še posebej na višji nadstropju. Čeprav se lahko odločite za samostojno čiščenje, je v nekaterih primerih priporočljivo najeti strokovnjake. Torej, ko se odločate o tem, kako očistiti fasado svoje stavbe, bodite pozorni na naslednje:

 1. Pred začetkom čiščenja fasade se prepričajte, da je tla varna in trdna ter da bo površina mokra.
 2. Uporabljajte čistilo za fasado, ki ga lahko uporabite na konkretnem materialu. Pred nakupom preverite certificiranje izdelka in ustrezne informacije o tem, kako najbolje uporabljati določeno čistilo.
 3. Vsebino čistila pred nanosom razredčite s toplo vodo in dobro premešajte. Temeljito premešajte tudi vsako nadaljnje doziranje, saj lahko med čiščenjem pride do razlik v koncentraciji sestavin.
 4. Ne pozabite na zaščitno opremo, ki jo je potrebno uporabljati: rokavice, očala in dihalni aparat so obvezni.
 5. Ko izberete pravo šobo ali krtačo, nikoli ne uporabljajte preveč močnega pritiska.
 6. Zadnji korak za popolno čiščenje fasade je uspešno odstranitev preostalih madežev, ki se lahko pojavijo po pranju s čistili. Za to vam bo pomagalo posebno razkužilo ali zelena moka.

Cene za čiščenje fasade se bodo med posameznimi podjetji in projekti razlikovale. Poleg tega se strokovnjake lahko najame tudi na osnovi časa, ki ga porabijo za čiščenje fasade. Če razmišljate o najemu strokovnjaka za čiščenje fasade, se posvetujte s ponudnikom ter pozanimajte o možnih cenah in storitvah.

Zakaj je pomembno čistiti fasado?

Vsak dan vas umazanija povzročena z izpusti, algami, mokroto, vetrovi, točo in različnimi temperaturnimi pogoji napadata s svojimi učinki. Čez čas se strupi naselijo na vaši fasadi in s čiščenjem preprečite širjenje in ohranite vaš dom na varnem. Čiščenje je še posebej nujno, preden začnete hišo prodajati, saj takoj povečate vrednost vaše nepremičnine.

Čistiti samostojno ali najeti strokovnjake?

Glede na to kako je vaša hiša zgrajena, lahko sami očistite fasado. Tukaj je pomembna predvsem višina stavbe. Če ima vaša hiša eno nadstropje, jo lahko sami očistite, medtem ko se morate pri večnadstropnih stavbah obrniti na strokovnjaka in ga poklicati. Če ima vaša fasada umetni smolni omet, boste morali poklicati strokovno pomoč, saj boste potrebovali odre ali dvigalo za delo. Dvigalo je boljša opcija, saj lestev v napačnih rokah lahko povzroči nenamerno poškodovanje fasade.

V katerem letnem času je najbolje očistiti fasado?

Večina specializiranih podjetij med marcem in novembrom očisti fasado. Vreme ima tudi pomembno vlogo: ne sme biti zmrzali ali temperatur pod 3 stopinje Celzija, saj obstaja nevarnost, da se bo čistilna voda zmrznila v fasadi in v najslabšem primeru lahko pride do pokanja zaradi zmrzali.

Koliko časa traja čiščenje fasade?

Če za čiščenje najamete specializirano podjetje, običajno traja en dan, da se očisti fasada enodružinske hiše. Pri večjih stavbah je potrebnih več dni. Če je potrebno postaviti in pozneje odstraniti gradbeni oder, traja dlje. Vendar pri čiščenju fasade gradbenega odra ni vedno potrebnega. Mnoga podjetja uporabljajo teleskopske koplje, ki se lahko raztezajo do 12 metrov. Za večje objekte za čiščenje fasade je potreben gradbeni oder ali dvigalo.

Možnosti čiščenja fasade

Obstajata imata dva različna načina za čiščenje hišne fasade: mehansko in kemično čiščenje, ki se lahko med seboj kombinirata. To vodi do naslednjih postopkov in tehnik čiščenja fasade:

 • Ročno čiščenje in vrtna cev
 • Čistilec s visokim pritiskom
 • Parovodni čistilnik
 • Postopek nizkega tlaka
 • Laserski postopek
 • Postopek suhega peskanja
 • Postopek suhega čiščenja z ledenimi kockami
 • Alkalična ali kisla čistila fasade
 • Čistiloza fasade na osnovi biocidov

Kateri postopek ali tehnika se uporablja za čiščenje fasade, je odvisno, med drugim, od materiala – torej vrste fasade – in stanja fasade. Z vodnim tlakom čistilca s visokim tlakom lahko na primer odstranite umazanijo iz apnenčasto-cementnih in opečnih fasad ali pa pri čiščenju opeke izkoristite čistilni stroj s visokim tlakom. Uporabite blago, biološko čistilno sredstvo, kot so kis, soda za peko, tekoče milo ali detergent za pomivanje posode. S sintetično smolo ometanom fasado lahko prav tako čistite pod visokim tlakom, vendar morate biti previdni, saj je material občutljiv. Granitne površine prenesejo uporabo posebnih kislih čistil za čiščenje fasade. Če površine vsebujejo apnenec ali marmor, uporabite alkalna čistila. Če je vaša hiša lesena, jo očistite ročno s čopičem ali z uporabo metode suhega ledu. Če je vaša fasada umazana s graffiti, obstajajo posebni čistilni spreji, ki imajo dober učinek proti graffiti-ju.

Pokličite zdaj