fbpx

Cena fasade – Koliko stane izdelava fasade? Fasaderstvo Cenik

cena-izdelave-fasade

Cene fasadnih sistemov so v preteklih letih doživele znaten porast, ki je bil posledica rasti cen gradbenih materialov. Leto 2021 je bilo zaznamovano s povišanjem cen, trend pa se je nadaljeval tudi v letu 2022. V letu 2023 smo priča nadaljevanju teh gibanj, čeprav z nekoliko manjšo intenzivnostjo.

Cene fasadnih sistemov so se leta 2020 gibale od 40 € / m2 do 55 € / m2. Za povprečen objekt, kot je običajna hiša s površino 250 m2, so se stroški gibali med 12 000 € in 20 000 €. Do marca 2022 je cena narasla na 50 do 65 € na kvadratni meter, zaradi česar so mnogi odlašali z izvedbo del.

Aktualne cene fasade za leto 2023

Za april 2023 beležimo rahlo stabilizacijo cen, pri čemer se cene fasad gibljejo med 55 in 70 € na kvadratni meter, odvisno od debeline in kakovosti izolacijskega materiala, kompleksnosti izvedbe in regionalnih cen delovne sile.

Povprečna cena za fasado na enostanovanjski hiši (200 m2) se trenutno giblje okoli 22 000 €, kar predstavlja približno 10% povečanje v primerjavi z letom 2022, kar je posledica inflacije in povečanih stroškov dela. Kljub temu so se cene nekoliko stabilizirale, saj se je znižala stopnja rasti cen materialov.

Vpliv ekonomskih razmer na cene fasad

Strokovnjaki opažajo, da se je rast cen gradbenih materialov nekoliko umirila, vendar še vedno obstaja negotovost na trgu, ki jo povzročajo globalne ekonomske razmere, vključno s težavami v dobavnih verigah in nestabilnostjo cen energentov. Pomanjkanje določenih materialov je še vedno prisotno, vendar ne v takšni meri kot v preteklih letih.

Strategije za obvladovanje stroškov

Pri načrtovanju fasaderskih del je ključno preudarno načrtovanje, izbira kakovostnih materialov in izkoristek morebitnih subvencij. Eko sklad in druge ustanove še vedno ponujajo subvencije in ugodnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti domov, kar lahko znatno zniža končne stroške fasade.

Fasaderstvo – Cenik storitev 2023

Za natančen pregled cen in možnosti pri izdelavi fasade v letu 2023 priporočamo ogled aktualiziranega cenika naših storitev. Za točno ponudbo nas kontaktirajte s povpraševanjem ali se dogovorite za ogled objekta, kjer vam bomo svetovali glede najprimernejših materialov in tehnik za vaš projekt.


Opomba: Navedene cene so okvirne in se lahko regionalno razlikujejo. Pred izvedbo del priporočamo pridobivanje več ponudb in preverjanje možnosti subvencij ali kreditov, ki so na voljo za izboljšanje energetske učinkovitosti.

Za več informacij in nasvetov o tem, kako optimizirati stroške in izbrati pravo fasado za vaš dom, obiščite našo spletno stran ali nas kontaktirajte neposredno. Naši strokovnjaki so tu, da vam pomagajo na vsakem koraku poti do nove fasade.

Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja o cenah fasad v letu 2023

Kakšna je cena fasade leta 2023?

Povprečna cena fasade za enostanovanjsko hišo velikosti 200 m2 se v letu 2023 giblje okoli 22 000 €. To predstavlja približno 10% povečanje v primerjavi z letom 2022. Vzroki za to povečanje so predvsem višji stroški materialov in delovne sile, ki so posledica inflacije in rastočih gospodarskih stroškov.

Kakšna je cena fasade po m2?

Cena fasade po m2 se v letu 2023 giblje med 55 in 70 €, odvisno od izbranih materialov in kompleksnosti projekta. Pri izbiri ugodnejših materialov ali izvedbi dela v lastni režiji je možno stroške zmanjšati, a je pri tem pomembno, da ne ogrozimo kakovosti končnega izdelka.

Kaj je pomembno pri obnovi fasade?

Ključni vidiki obnove fasade so toplotna in zvočna izolacija, ki pomembno vplivata na bivalno udobje in energetsko učinkovitost. Poleg tega ima fasada pomembno estetsko in zaščitno funkcijo, ki vpliva na tržno vrednost nepremičnine. Pri obnovi je pomembno izbrati kakovostne materiale in ustrezno debelino izolacije, saj bo fasada služila več desetletij.

Kako izbrati pravo razmerje med kakovostjo in ceno izdelave fasade?

Pri izbiri materialov in ponudnika za izvedbo fasade je pomembno iskati ravnovesje med kakovostjo in ceno. Pomembno je izbrati kakovostne in trajnostne materiale ter zagotoviti ustrezno debelino izolacije, ki bo učinkovito ščitila in izolirala objekt. Pri izbiri ponudnika priporočamo preverjanje referenc in iskanje mnenj prejšnjih strank.

Kako je sestavljena cena izdelave fasade?

Cena izdelave fasade vključuje pripravljalna dela, materiale, delo ter montažo in demontažo odra. Pomembno je, da se izkoristi montaža odra za izvedbo dodatnih del, kot so barvanje napušča ali menjavo žlebov, saj to lahko zmanjša skupne stroške.

Kakšna je cena fasade do zaključnega sloja?

Cena za izvedbo fasade do zaključnega sloja je približno 30% nižja od cene za celotno izvedbo. Razlog za izvedbo do zaključnega sloja je običajno načrtovana gradnja ali dela v okolici hiše, ki bi lahko poškodovala fasado.

Kakšna je cena fasade pri izdelavi v lastni režiji?

Izdelava fasade v lastni režiji lahko prinese prihranke, vendar je to priporočljivo samo za posameznike, ki imajo potrebna znanja in izkušnje. Pravilna uporaba materialov in skladnost z navodili proizvajalcev je ključnega pomena za zagotavljanje dolgotrajnosti in funkcionalnosti fasade.

Pokličite zdaj