fbpx

Na kaj paziti pri izdelavi fasade – nasvet strokovnjaka

na-kaj-paziti-pri-izdelavi-fasade

Izdelava fasade je ena od najpomembnejših nalog pri gradnji hiše, saj je fasada ne samo estetski element, ampak tudi eden glavnih elementov za zaščito pred vremenskimi vplivi. Pomembno je, da se izdelava fasade izvede po predpisih, ker lahko neprimerni materiali in nepopolna izvedba povzročijo, da fasada hitro odpove in s tem povzroči velike stroške.

Da bi se izognili težavam s fasado, preberite nekaj nasvetov, ki jih nudimo v tem blogu.

Kljub visokim cenam materialov za izdelavo fasade in stroškom izdelave, pri izdelavi fasade še vedno pogosto prihaja do takih in drugačnih napak. Med najbolj pogostimi napakami poznamo odpadanje fasade, vidnost obrisov izolacijskih plošč, nastanek toplotnih mostov, razpoke na fasadi in razpoke na podzidku.

V večini primerov so “recepti” za nastanek teh napak kar jasni oz. očitni. O najpogostejših napakah pri izdelavi fasade smo že pisali tukaj. V nadaljevanju pa smo zbrali nekaj napotnic, ki naj jih lastniki objektov oz. investitorji pri izdelavi fasade upoštevajo, da bodo dosegli obstojnost in pravo funkcionalnost fasade, kot jo zagotavljajo kakovostni fasadni sistemi.

1. Upoštevajte primerno vreme za izdelavo fasade

Izdelava fasade v deževnem obdobju je zelo tvegano, saj se lahko materiali, kot so ometi, barve ali ostali materiali nepravilno posušijo. To lahko dolgoročno povzroči razpoke in odlaganje, kar bo vodilo do zamenjave materialov.

Več o tem, kdaj je idealen čas za izdelavo fasade.

2. Pri izdelavi ne hitite

Pri postopkih izdelave fasade bodite potrpežljivi. Izogibajte se hitenju in kratkih rokov, saj se lahko materiali nepravilno posušijo in namestijo. Nepravilno delovanje zaradi tega lahko povzroči, da se materiali napačno pritrdijo in sčasoma odpadejo. Vsak material ima namreč svoje zahteve. Da pa dosežemo maksimalno obstojnost, pa morajo materiali biti v zadostni meri suhi, preden jih spojimo z drugimi. To je še posebej pomembno pri nižjih temperaturah in v bolj vlažnih obdobjih. V takem primeru mora biti čas sušenja daljši.

3. Materiali za izdelavo fasade

Materiali za fasado morajo biti v skladu z zahtevami proizvajalca. Ne uporabljajte materialov, ki niso primerni za določeno vrsto fasade ali klimatsko območje. V nasprotnem primeru se lahko materiali nepravilno posušijo ali slabo pritrdijo. Pomembno pri tem je upoštevati skladnost lepil, izolacije in zaključnega sloja. Še večjo pozornost pa je potrebno posvetiti v primeru izbire paropropustne izolacije oz. fasade.

4. Nepravilni postopki pri izdelavi fasade

Pri postopkih izdelave fasade sledite navodilom proizvajalca in ne poskušajte sami posodobiti postopkov. Če so materiali napačno naneseni, se lahko pojavijo razpoke ali druge poškodbe fasade. Obvezno uporabljajte primerne orodja in pripomočke ter se izogibajte improvizacije.

Preberite tudi: Neverjetno! Kaj vse vas lahko doleti pri izdelavi fasade.

5. Osredotočite se na rezultate dolgoročno

Ko izberete ustrezen material za izdelavo fasade, ne pozabite razmisliti o dolgoročnem vplivu. Izberite materiale, ki bodo dolgoročno ohranili kakovost in funkcionalnost in ki bodo povzročili čim manj stroškov na dolgi rok.

Sklep

Izdelava fasade je pomemben proces gradnje na različnih ravneh: estetski, funkcionalni in dolgoročni. Od vas zahteva pozornost, potrpežljivost in upoštevanje navodil proizvajalca. Če upoštevate nasvete, ki smo jih predstavili v tem blogu, boste zagotovo imeli kakovostno in dolgotrajno fasado, ki vas bo varovala pred vremenskimi vplivi in hkrati izboljšala videz vašega doma.

Preberite tudi: Na kaj paziti pri izdelavi fasade.

Pokličite zdaj