fbpx

Izolacija hiše – Katero izolacijo izbrati in kakšna naj bo debelina izolacije?

izolacija-fasade

Izolacija fasade hiše je sploh v obdobju, ko so cene energentov vedno višje, ključnega pomena za znižanje stroškov ogrevanja. Z izolacijo hiše se stroški ogrevanja znižajo, energetska učinkovitost objekta pa se močno izboljša. S tem se investicija v izolacijo hiše že v nekaj letih povrne. Poglejmo si, kakšno izolacijo izbrati za hišo in katera debelina je optimalna.

Pri izbiri materiala za izolacijo fasade hiše ni faktor le to, kakšen je material osnovne konstrukcije hiše. Še bolj od tega je pomembno, za kakšno vrsto gradnje gre. Poznamo namreč masivno gradnjo (opeka, beton, …) in montažno gradnjo, ki v nasprotju z montažnimi objekti brez parne ovire, ne sodita med difuzijsko odprte sisteme. Zato moramo pri difuzijsko odprtih sistemih izbirati bolj bolj paro-prepustno toplotno izolacijo in materiale. (vir)

Prvi kriterij pri izbiri izolacije fasade hiše je torej vrsta oz. način gradnje. Pri novejših objektih, ki so že grajeni po konceptu boljše izolativnosti, zato lahko dosežemo enako izolativnost že z manjšo debelino. Pri običajnih, klasičnih gradnjah pa je seveda o debelini izolacije prepustiti izračune strokovnjakom, vsekakor pa je potrebna precej večja debelina izolacije.

EPS izolacija

Če gledamo iz vidika cene, je za večino objektov najboljša izbira EPS (ekspandiran polistiren). Prednosti EPS izolacije so:

 • mehansko odporne na nevihte, poplave, zamakanja,
 • 30% cenejše
 • odlična požarna varnost
 • paro-propustnost
 • trajnost

izolacija-fasade-eps

Estrudirani polistiren (XPS)

Stirodur ima visoko trdnost, visoko odpornost proti vlagi obenem pa nudi tudi dimenzijsko stabilnost. Najpogosteje se uporablja v sistemih obrnjenih ravnih streh in za izolacijo tal. (vir)  XPS je odlična izbira takrat, ko so druge možnosti izolacije preveč “šibke” oz. premalo odporne.

Stirodur, v primerjavi s fasadnim stiroporjem, zdrži še večjo obremenitev. Iz tega razloga je idealen za izolacijo površin, ki so “pod pritiskom” kpot so npr tla. Primeren  je tudi za izolacijo bolj vlažnih prostorov.

Steklena volna

Steklena volna je negorljiva in hkrati nudi odlično zvočno in toplotno izolacijo. Pogosto se uporablja  za izolacijo prezračevalnih in obzidanih fasad. Njena posebnost je ta, da je mehkeja (v primerjavi z EPS ploščami), kar pomeni, da zahteva drugačen pristop k vgradnji v objekt. Steklena volna ni odporna na vlago. V primerjavi s kameno volno pa je bistveno cenejša, a tudi precj manj izolativna.

Bakelitna izolacija

Bakelitna izolacija je draga, a učinkovita. Pri zelo majhni debelini nudijo izolativnost primerljivo z bistveno debelejšim EPS ipd.

Bakelit je snov, ki jo pridobivajo iz fenolne smole. Njegova lasntost je ,da ima slabo toplotno prevodnost. ŽE pri zgolj 4 cm zagotavlja 0,020 W/mK. Primerne so tako za novogradnje, kot tudi za sanacije starih objektov. Ker je tako izolativen je idealna rešitev za prihranek prostora.

izolacija-fasade-kamena-volna

Kamena volna

Plošče izu kamene volne služijo kot toplotna in zvočna izolacija hiše obenem pa nudijo tudi požarno zaščito. Dimenzije izoplacijskih plošč iz kamene volne so priročne, obenem pa je njihovca teža nizka. Nudijo tudi dobre mehanske lastnosti.

Kamena volna zagotavlja visoko toplotno izolativnost fasade, omogoča izvedbo kompaktnih, trajnih in visoko paropropustnih fasadnih sistemov, ki zagotavljajo ugodno bivalno klimo ter zmanjšujejo količino potrebne energije za ogrevanje in hlajenje objekta. Hkrati zagotavlja tudi visoko požarno varnost objekta. (vir)

 • Prednosti izolacijskih plošč iz kamene volne so:
 • visoka stopnja izolativnosti
 • visoka trdnost
 • požarna zaščita
 • omogočajo hitro izvedbo prenove fasade
 • so paropropustne

Debelina izolacije

Debelina izolacije hiše je področje, kjer se splača investirati več. Več izolacije nudi tudi višje prihranke, investicija pa se tzako še hitreje povrne. Skozi zidove objekta namreč v povcprečju uide do 40% toplote. Zato z boljšo izolativnostjo lahko to številko precej znižamo. Že 5 cm več izolacije (EPS) nam prihrani 1,8 € / m2. Tako se investicija v izolacijo objekta povrne lahko že v eni ali dveh kurilnih sezonah.

»Razlika v ceni med fasado s 5 ali 10 cm debelimi ploščami EPS je samo tri evre na kvadratni meter, povrnila pa se bo že v eni ali dveh kurilnih sezonah.« (vir)

Večja debelina izolacije pa je smiselna do neke mere. Izolativnost z debelino namreč ne raste sorazmerno v nedogled. Zato je smiselno izbrati optimalno debelino izolacije, kjer je višja investicija še smiselna z izolativnostjo.

Izolacija in fasadni sistemi

Izbira izolacije pa je povezana tudi z izbiro fasadnega sistema. Niso namreč vse kombinacije med seboj kompatibilne. Ko izberemo določeno vrsto izolacije, ta potem tudi pogojuje izbiro fasadnega sistema (načina sidranja, lepil oz veziv, …). Pri izbiri izolacije fasade je tako najbolje gledati celotno sliko, kakšen sistem bo optimalen in se posvetovati s strokovnjaki o tem, kako bo potekala izdelava izolacije fasade in kateri so primerni sistemi glede na stanje in vrsto objekta.

Pokličite zdaj