fbpx

Kateri je idealen letni čas za izdelavo fasade

fasaderstvo

Večina fasaderjev je zelo zasedenih. To pomeni, da naročnik, ki se danes  odloči za izdelavo nove fasade le-to čaka približno pol leta. Po drugi strani pa so določeni dela leta mrtvi, saj vremenski pogoji niso primerni za izdelavo fasade. Včasih pa je kljub neprimernim vremenskim razmeram fasado iz takega ali drugačnega razloga treba narediti. V tem primeru se uporabi aditive, ki omogočajo, da se materiali sušijo. Po drugi strani pa se lahko fasado zaščiti pred soncem, kadar je prevroče.

Sušenje zaključnega sloja fasade

Za optimalno sušenje zaključnega sloja fasade moramo imeti kar nekaj pogojev. Pravzaprav morajo biti določeni pogoji zagotovljeni že pred to fazo. Tako moramo najprej zagotoviti, da so fasadne plošče v dobrem stanju. To pomeni, da niso bilje dlje časa izpostavljene UV sevanju. V kolikor so bile, so porumenele oz. obledele. V takem primeru, jih moramo najprej obrusiti.

Vsaka faza zahteva svoj čas sušenja. To je 2 do 3 dni, v kolikor imamo temperaturo okoli 20°C. V kolikor je temperatura nižja je ta čas daljši in obratno.

Za zaključni sloj fasade morata podlaga in zrak imeti vsaj 5°C v kolikor ne uporabljamo aditivov. Zgornja priporočena meja je okoli 25°C. Pri višjih temperaturah moramo poskrbeti, da fasada ni izpostavljena direktnemu UV sevanju.

Na kaj vse moramo paziti pri izdelavi fasade:

  • Temperatura podlage in zraka je med 5 in 25°C
  • Površina ne sme biti izpostavljena soncu, dežju
  • Fasadne plošče morajo biti čiste in hranjene stran od direktnega sončnega sevanja
  • Med nanosi slojev mora preteči 2 – 3 dni za sušenje

Izdelava fasade poleti oz. pri visokih temperaturah

Idealna temperatura za izdelavo fasade je med 5°C in 25°C. To velja tako za zrak kot za površino. Seveda je izdelava fasade mogoča tudi pri drugih temperaturah, a moramo upoštevati določena pravila. V primeru, da se izdelave fasade lotimo poleti, ko so temperature visoke in je sonca več moramo poskrbeti za par stvari.

Fasadna površina v takem primeru ne sme biti direktno izpostavljena sončnim žarkom. Najbolje je ,da se jo zasenči z mrežami.

Res pa je tudi, da je primernost temperature odvisna tudi od vrste materiala. Tako se lahko nekateri materiali vgrajujejo tudi pri precej višjih temperaturah. Silikatni ometi so bolj občutljivi kot akrilni.

Tako kot visoke temperature lahko tudi veter vpliva na prehitro sušenje, zato se dela ne smejo izvajati ob močnem vetru. Načeloma je tako, da bi se moral izvajalec pri vgradnji zaključnega ometa dosledno držati navodila proizvajalca, čeprav je res, da so ta navodila včasih neživljenjska, in da manjša odstopanja ne vplivajo nujno na videz in kakovost zaključnega sloja.

Izdelava fasade pozimi

Velja pravilo, da je minimalna temperatura 5°C. Kljub temu pa drži, da lepljenje izolacijskih plošč lahko brez težav opravimo pri nižjih temperaturah. Razlog za to je, da izolacijske plošče prekrijejo lepilo (ga izolirajo), s tem pa zvišajo temperaturo lepila, kar omogoča nemoteno sušenje lepila tudi pri nižjih temperaturah.

Enako pa ne velja za zunanji sloj (lepljenje mrežice), kjer igrajo vremenski pogoji zelo pomembno vlogo. V primeru prenizke temperature se namreč klasično fasadno lepilo ne posuši na enak način. Nastanejo lahko »luknjice na površini« poleg tega pa je oprijem sloja mrežice in zaključnega sloja slabši.

V primeru izdelave armirnega sloja fasade pri nizkih temperaturah moramo zato uporabiti drugačno lepilo, ki omogoča sušenje med -7°C in +10°C. Lepljenje izolacijskih plošč pa je mogoče izvesti v temperaturnem območju med 0°C in +10°C. Kljub temu pa morajo nadaljnja dela kot je nanos osnovnega premaza in zaključnega sloja potekati pri temperaturi nad 5°C.

Z uporabo Caparol aditivov lahko zagotovimo izdelavo fasade v razmerah, ko je dnevna temperatura nad 0°C, ponoči pa le-ta lahko pade tudi pod omenjeno vrednost.

Več o izdelavi fasade pozimi si preberite na tej povezavi.

Pokličite zdaj