fbpx

Kako izbrati pravo fasado

kako-izbrati-fasado barve in materiali fasade

Fasade igrajo pomembno vlogo pri videzu objektov in sosesk. Imajo ključno vlogo pri izolaciji hiše. Poleg tega pa je pomembno, da so trajne in obstojne. V tem članku vam bomo predstavili najpogostejše napake, ki se dogajajo pri izbiri fasade. Zatem pa bomo obdelali kako izbrati pravo fasado. Kako izbrati pravo barvo fasade, kakšna bo cena fasade, kako je z izolacijo in  kateri material oz kateri fasadni sistem izbrati.

Pri izbiri fasade se lastniki objektov  odločajo o tem, kakšna bo izolacija in kakšna bo barva. Večina o ostalih vidikih ne razmišlja. Pomemben je tudi vrstni red del. Poglejmo si najpogostejše napake pri izdelavi fasade

Najpogostejše napake pri izdelavi fasade

Neprimerna barva fasade

Barva fasade lahko močno vpliva na izgled objekta. Najpogosteje pride to napak pri izbiri barv, ko se izberejo premočni odtenki. Na majhni površini namreč barve delujejo temnejše, kot na veliki površini. Pri izbiri odtenka tako mnogi izhajajo iz izgled na manjši površini. Ko pa se enak odtenek da na fasado, pa ta barva izpade svetlejša in močnejša.

Pogosto se naročniki ne posvetujejo s strokovnjaki o izbiri barve in je ta popolnoma neprimerna. To pomeni, da je neskladna z okolico in na splošno neprimerna za hišo oz. fasado.

Neprimerna izolacija

Problem je, da zaradi varčevanja nekateri izberejo pretanko izolacijo. Napaka je tudi izbrati predebelo izolacijo. Preveč izolacije namreč podraži izvedbo, hkrati pa sorazmerno ne učinkuje. Zgodi se tudi, da se za izolacijo izbere neprimeren material. Nekateri objekti namreč zahtevajo bolj propustne materiale kot drugi, zato je vrsta izolacije morda še bolj pomembna, kot debelina.

Znesek investicije

Pogosto se naročniki prenaglijo s ceno fasade. Fasada je res trajna, a s sprejemljivimi kompromisi lahko tudi znesek investicije v fasado nekoliko znižamo.

Potek del

Izbira napačnega časa izdelave fasade je lahko problem. V kolikor na objektu načrtujete še kakšna dela  (predvsem urejanje okolice ali okna, montaža klime, …), potem je bolje, da fasada počaka, da se ostala dela zaključijo. Paziti je treba predvsem pri delih, ki pomenijo poseg v fasado ali dela, ki lahko fasado poškodujejo ali umažejo.

Kako izbrati pravo fasado

Kako izbrati barvo fasade

Pri izbiri barve fasade je potrebnega nekaj znanja. Če res želite “bolj” barvno fasado, potem je najbolje, da se o odtenku posvetujete s strokovnjaki (arhitekti ali oblikovalci). Barva, ki jo boste izbrali iz kataloga bo namreč precej drugače izpadla v realnosti.

Pomembno je tudi, da izbirate čimbolj blage odtenke in naravne barve. Sčasoma lahko barva fasade nekoliko zbledi, zato je smiselno uporabiti kakovostne materiale. Pomembno je, da je barva fasade tudi kompatibilna z npr. napuščem, žlebovi, strešno kritino, kamnom, …

Na splošno najbolje izpadejo zelo rahli odtenki naravnih (zemeljskih) barv.

Kakšna bo cena fasade

Preden se odločite oz. načrtujete izdelavo fasade morate imeti pred seboj točno ceno fasade (predračun). S pomočjo točnega podatka o višini investicije boste lahko načrtovali rok izdelave fasade in morda ceno tako ali drugače tudi nekoliko znižali.

Kakšna naj bo izolacija fasade

Pri izolaciji hiše je treba upoštevati dva vidika. Prvi je vrsta izolacije, drugi pa debelina. Najpogosteje je najboljša izbira izolacije paro-propustni stiropor. Nudi dobro izolacijo in dihanje. Preberite si več o tem, katero izolacijo izbrati

Kateri material za fasado

Material je v bistvu izbira fasadnega sistema. Obstaja precej različnih fasadnih sistemov. Na to, kateri fasadni sistem izbrati za objekt, pa vpliva več dejavnikov. To so stanje objekta, vrsta izolacije, lokacija, barve, …

Najbolje je, da se o izbiri fasadnega sistema posvetujete s strokovnjaki. Če načrtujete izdelavo fasade, potem se lahko dogovorite za ogled objekta, kjer lahko dobite tudi nasvet, kateri sistem izbrati in kaj so argumenti za to.

Povzetek

Pri izbiri fasade in izvajalcev vas tako čaka mnogo pasti. Pomembno je, da načrtovanje fasade poteka s pomočjo strokovnjakov, ki se na določeno področje spoznajo. Kot smo omenili pri izbiri barve fasade stvari prepustite nekoliko strokovnjakom. Takim, ki se razumejo na barve on barvne kombinacije ter seveda na arhitekturo. Izbiro izolacije naredite na podlagi svetovanja izvajalcev. Fasaderji poznajo materiale in razumejo zahteve objekta. Enako velja za izbiro fasadnega sistema.

Čeprav je res, da z nobenim kakovostnim fasadnim sistemom ne zgrešite, pa je tudi res, da so eni fasadni sistemi bolj primerni za določen objekt, kot drugi. Izvajalci, ki razumejo specifike in zahteve posameznih fasadnih sistemov, vam bodo zlahka svetovali. Lahko vam bodo tudi pojasnili, zakaj je kateri fasadni sitem bolj primeren za vaš objekt kot drugi.

Vprašanje, kako izbrati fasado, ni enostavno in ne dopušča enostavnega odgovora, a vseeno upamo, da smo vam pri izbiri fasade nekoliko pomagali in olajšali dokaj težko odločitev.

Pokličite zdaj