fbpx

Fasada z bleščicami

Fasada z bleščicami

Marsikdo si želi drugačno fasado. Bodisi želi, da bi bila videti nekaj posebnega, bodisi želi podpreti celotno oblikovno izvedbo. Bleščice na fasadi so ena izmed možnosti v takem primeru. Mnogi se odločajo za bleščice na fasadi, ker so jih morda že kje videli in so jim bile všeč, ali pa jih je predvidel arhitekt ipd. Poglejmo si, kako je z bleščicami na fasadi, kakšne so možne kombinacije barve fasade in bleščic, kak obstojne so bleščice na fasadi in kakšna je cena fasade z bleščicami.

Fasada z bleščicami
Bela fasada z bleščicami

Kaj so bleščice na fasadi

Če ste že kdaj šli mimo kakšne hiše, ki se je lesketala v soncu, ste se verjetno spraševali, kaj je to. Gre za vedno bolj priljubljen način izdelave zaključnega sloja fasade z bleščicami. Bleščice so efektna zmes iz stekla za fasadne površine s strukturnim ometom, posebej za brizgani nanos. Odvisno od barve fasade se izbira tudi vrsto bleščic za fasado. Vsekakor pa se bleščice lahko uporablja za različne barve fasad.

Nanos bleščic na fasado

Bleščice se na fasado nanaša s pištolo z lijakom. Nanaša se jih vedno na sveže nanesen in še vlažen strukturni omet. Pri nanašanju je potrebno to delati v krožnih gibih. Priporočljivo je da fasadne površine zaščitimo pred vetrom S tem se zmanjša tudi izgube materiala na minimum obenem pa se zagotovi bolj enakomeren nanos. Pri nanašanju bleščic z valjčkom tvegamo, da bo fasada videti lisasta. Zmes se vpihuje z razdalje 40 do 50 cm v zaključni ometni nanos. Pomembno je, da je ometni nanos svež saj se tako bleščice spojijo in sušijo skupaj z zaključnim slojem fasade. Širino odprtine šobe je potrebno omejiti s šobno iglo. Drugače bo šobna igla čez čas zablokirala.

Kako obstojne so bleščice na fasadi

V kolikor je celotna fasada vključno z zaključnim slojem izvedena po navodilih proizvajalca, to pomeni v primernih vremenskih razmerah ipd., je obstojnost bleščic dolgotrajna torej taka kot je obstojnost same fasade. Ker so bleščice iz stekla, ni bojazni, da bi sčasoma zbledele. Prav tako so nanešene kot zadnji sloj in tako ne vplivajo negativno na obstojnost fasade.

Cena fasade z bleščicami

Cena fasade z bleščicami je nekoliko višja od cene navadne fasade. Upoštevati moramo, da bleščice pomenijo dodatno delo, hkrati pa prinašajo tudi dodaten strošek nabave materiala. Prav tako je pogosto, da se uporabniki ne odločajo za nanos bleščic po celotni fasadi. Večinoma in tudi priporočeno je, da se bleščice nanašajo na posamezne izbrane stene. Niti ni potrebe , da bi bleščice nanašali po celotni fasade, saj niso vse stene in predeli fasade enako ali dovolj izpostavljeni mimoidočim oz. niso dovolj vidni.

Prav tako je potrebno razmisliti o uporabi bleščic v primeru dvobarvne fasade, saj je učinek skupnih efektov lahko pretiran. Cena za sloj fasade z bleščicami je tako približno 15% višja, v primerjavi s fasado enake površine. V primeru uporabe bleščic na posameznem delu hiše pa bistveno ne vpliva na končno ceno fasade.

Call Now ButtonPokličite zdaj