fbpx

Barva Fasade – Kako izbrati pravo barvo fasade

kako-izbrati-barvo-fasade

Izbira barve fasade je eno izmed najbolj ključnih vprašanj pri izdelavi fasade. Čeprav je fasada dobro izdelana in iz kakovostnih fasadnih materialov, vam lahko pač njena barva ne ustreza. Izbira barve fasade ni lahko naloga. Po eni strani si je namreč težko predstavljati, kako bo barva izpadla v realnosti. Po drugi strani, pa lahko že med lastniki (ženo in možem) pride do nesoglasij.

V tej objavi vam bomo po vseh svojih močeh pomagali pri izbiri barve fasade. Čeprav smo strankam na voljo na terenu s storitvijo izdelave barvne študije fasade, pa kljub temu svetujemo uporabnikom, da se tudi samostojno pripravijo in izobrazijo glede izbire prave barve fasade. Pogledali si bomo osnove barv, psihologije barv, kakšne barve fasad so moderne in dali nekaj idej za barvo fasade. Poleg tega pa vam bomo pokazali nekaj programov za simulacijo barve fasade.

Katere barve fasad so moderne

Fasade niso oblačila. Zato se tudi barve ne menjajo sezonsko. Z razvojem tehnologij in materialov pa se menjajo tudi načini oz. koncepti po katerih so izdelane fasade. V zadnjem času je tako vedno več fasad videti v odtenkih. Fasada torej ni zgolj v enem odtenku ene barve, temveč ima določene dele pobarvane v drugem ali drugih odtenkih te barve. Uporabniki se najpogosteje odločajo za nekoliko temnejšo belo barvo fasade, klasično ali manj klasično rumeno, pogosti pa so tudi vijolični, roza in modri odtenki.

Kako izbrati pravo barvo fasade

Pri barvi fasade morate poznati nekaj zaklonitosti, ki veljajo na tem področju. Poglejmo si nekaj glavnih nasvetov, ki jih morate upoštevati pri izbiri barve fasade.

Izberite najprej glavno barvo fasade

Barve fasade ne začnite izbirati kot kombinacije (npr. želimo belo-modro fasado). Ne izbirajte je z odtenkom. Izberite preprosto, katero barvo fasade želite. Katera bo nosilna barva, na kateri bo barvna študija temeljila. Na podlagi glavne barve fasade boste nato izbrali odtenke, ki sodijo zraven.

Izbirajte blage barve

Ko boste gledali barvo v katalogu ali na spletnih straneh bodo te na majhnih površinah. Enaka barva oz. odtenek bo na fasadi hiše izpadel bistveno močnejši in svetlejši. Če vam je določen odtenek všeč izberite potem čimbolj blago varianto.

Barva naj ustreza funkciji objekta

Določeni poslovni objekti so obarvani v močne barve grafične podobe podjetja. Tako so prepoznavni in opazni. Poslovalnice Pošte so rumene in jih prepoznamo takoj. Policijske postaje povezujemo z modro. Če imate bivalni objekt se držite umirjenih in logičnih “bivalnih” barv. Najbolje je, če je barva fasade čimbolj naravna in nekoliko simulira material iz katerega je hiša izdelana. Trendi arhitektov gredo v smer, ko upšrabljajo surov beton, steklo, les, … in dodajajo barve v teh shemah.

Močne odtenke uporabljajte na majhnih površinah

Če so vam všeč močnejši odtenki, jih uporabite na manjših površinah. To se uporablja v glavnem, da se razbije prevelike enolične površine objektov, skrije ali izpostavi določene dele objekta.

Barvo fasade uskladite z barvo strehe in žlebov

Čeprav se sliši samoumevno, pa mnogo hiš ni barvno usklajenih. Bodisi uporabniki o tem ne razmišljajo, bodisi tega ne vidijo. Če imate streho, ki je ne nameravate menjati, potem je kompatibilnost barv  strehe in fasade ključna.

Programi za barve fasad

Na voljo je kar nekaj programov, ki vam omogočajo, da izberete barvo fasade.

Najprej vam želimo predstaviti Baumit knjižnico. V njej najdete popolnoma vse informacije o barvah. ČE imate čas in voljo, na njej lahko najdete vse informacije in napotke. Lahko tudi izberete odtenke, ki jih želite uporabiti. Poleg tega pa najdete tisto, kar je v modi in psihologijo barv na področju fasad.

Poleg tega pa so vam na voljo še trije programi. S pomočjo programov namreč lahko želeno fasado pobarvate po svojih željah in si nekoliko bolje predstavljate, kako bi barva fasade izpadla v resnici. Ti programi vam omogočajo, da sliko svoje hiše vnesete vanje in dodate barvo na posamezne sloje:

Posvetujte se s strokovnjaki

Barvo fasade boste vsekakor najbolje izbrali s pomočjo dobrega arhitekta. Razumemo, da ima svojo ceno, a je sploh v primeru, ko imate bolj kompleksne želje, izbira smiselna. Pri izbiri barve vam bomo pomagali tudi mi (če se odločite za naše storitve) z izvedbo barve študije.