fbpx

Prenova fasade – Na kaj paziti pri prenovi fasade

Prva stvar, ki jo opazimo na hiši je zagotovo fasada. Lepa in urejena fasada kaže na to, kakšen je okus nekoga, da lastnik skrbi za objekt. Včasih, danes bolj poredko, so se lastniki pred izbiro fasade posvetovali z arhitekti. Izbira barve fasade namreč ni enostavna naloga. Barva se mora ujemati z barvo strehe, barvo oken, ograj in drugih delov hiše in kaj hitro lahko naredimo napako pri izbiri fasade. No, danes je postopek izbire barve fasade enostavnejši, zato vam lahko barvno študijo naredimo mi.

V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov v zvezi s tem, na kaj paziti pri prenovi fasade.

Ohranite stvari preproste

Preproste, izčiščene oblike in neka simetrija navadno najbolje izpade. Vse starejše pomembnejše stavbe so bolj ali manj simetrične. Po drugi strani je na hiši že tako ali tako veliko elementov, ki v kolikor niso usklajeni, lahko ustvarjajo kičast, neurejen izgled. Tudi v svetu avtomobilov velja, da so najlepši avti tisti s čim manj linijami. S tem, ko ohranimo izgled objekta izčiščen, preprost in minimalno zapletamo, bomo najlažje dosegli estetski izgled.

Fasada naj bo skladna z arhitekturo hiše

Obstaja veliko različnih stilov oz. slogov. Od klasične slovenske arhitekture, do moderne. Če se odločimo za določen slog moramo zato poskrbeti, da ga ne kombiniramo z drugimi slogi. Obstaja sicer veliko objektov, kjer se prepleta klasični stil z modernim minimalističnim. A take projekte zasnujejo arhitekti z znanjem in občutkom. Ko pa se prenove lotevamo sami, pa moramo poskrbeti, da bo barva in vrsta fasade skladna z arhitekturo hiše.

Skladnost fasade z okolico

Kje se objekt nahaja ni zanemarljivo. To namreč nekoliko določa, kakšne možnosti imamo pri izbiri arhitekture in fasade. Ne želimo namreč, da bi naš dom popolnoma izstopal. To se začne že pri izbiri materialov. Najbolj logično je, da se za gradnjo uporabljajo materiali, ki so v okolju. Le-ti nato določajo tudi barve. Lepo je, če je objekt povezan z okolico v vseh pogledih. Torej kar se materialov tiče, kar se tiče zgodovine določenega okolja in pa arhitekturno. V hladnejšem okolju je tako od nekdaj dejstvo, da so okna manjša, stene nižje, da imajo hiše krušno peč. Uporabljajo se toplejši materiali, kot je npr. les. V toplejših krajih je ravno obratno. Uporablja se več kamna, več stekla. Arhitektura je zasnovana tako, da se v prostoru ohranja prijetno klimo. Taka povezanost  v vseh pogledih je estetska. Tako namreč nek objekt paše v prostor in okolje. Če teh pravil ne upoštevamo, pa dosežemo neskladje. Stvar ne funkcionira in je moteča tudi na pogled.

Izbira materialov

Materialov za gradnjo hiše, fasado, streho in ostalo je vedno več. Poleg klasičnih materialov, kot so les, opeka, kovina na trg prihajajo še številni novi. Pri izbiri teh materialov je normalno, da upoštevamo ceno, dostopnost materiala in druge vidike. Pomembno pa je, kako te materiale med seboj združujemo. Tudi material namreč vpliva na izgled objekta.

Kako izbrati barve

Odvisno od tega, kakšna je arhitektura hiše, lahko izbiramo tudi barve. So hiše, ki jim barva pristoji in jim pašejo močni odtenki in so hiše, ki s takimi barvami niso združljive. Za izbiro barve fasade si lahko pomagate s člankom na tej povezavi. Za lažjo predstavo pa si naložite mobilno aplikacijo Caparol Spectrum, s pomočjo katere lahko fotografirate svojo hišo in jo prebarvate v željeno barvo. Pogosto pa je najbolje ohraniti prvotni izgled.

Poenostavite stvari

Pogosto ljudje želijo, da bi hiša nekako izgledala več kot je. Zato fasado »okrasijo« z raznimi detajli. Tako del fasade pobarvajo drugače kot celoto, ali pa okoli vrat ali oken naredijo kvadrate v drugi barvi. Pogosto se tak način ponesreči. Tudi če v določenem čas izpade dobro, pa je tak »moderen« pristop hitro videti zastarel. Priporočamo, da poenostavite stvari in se držite ene barve. V kolikor pa želite nekaj več pa je v takem primeru smiselno najeti arhitekta.

Kaj imata skupnega vrt in fasada

Tako kot fasada je tudi vrt tisto, kar obiskovalec ali mimoidoči opazi najprej. Ne moremo ravno trditi, da se določena fasada ne ujema z vrtom. Je pa res, da se vrt z vsem kar raste na njem lahko dobro ujema s fasado. V grobem velja, da se temnejši in bolj poln vrt bolje ujema s temnejšimi barvami fasade in obratno. Svetel vrt se bo ujel z belo fasado.

Kako kombinirati streho in fasado

Pri usklajevanju strehe in fasade je bolj smiselno začeti s streho. Pri strehi smo namreč bolj omejeni. Odločiti se moramo katero vrsto kritine, nato pa nas omejujejo še barve. Ko smo glede strehe odločeni, pa je čas, da izberemo odtenek fasade, ki se najbolje poda k strehi in ostalim elementom, kot so ograje okna in police ter drugo.

Call Now ButtonPokličite zdaj