fbpx

Izdelava fasade v lastni režiji

Izdelava fasade v lastni režiji

Izdelava ali obnova fasade nekaj stane. S tem, ko lahko delo opravimo sami, pa lahko tudi prihranimo. Poglejmo si, kaj pomeni izdelava fasade v lastni režiji in koliko lahko prihranimo.

Cena izdelave fasade 2021

Cena izdelave fasade 2021 znaša nekje med 12 000 in 18 000 evri. Cena velja za fasade enostanovanjskih hiš. Enostanovanjske hiše pomenijo cca 150 m2. V tej ceni so vštete cene materiala (izolacija, mrežice, fasade, …), cene postavitve odra, priprava objekta in seveda sanacija pred in po opravljenem delu.

Stroški izdelave fasade

Delitev stroškov je približno 80-20. To pomeni, da stroški materiala in priprav tudi fasaderje stanejo večino zneska. To je 80%. 20% cene predstavlja strošek dela.

Najem odra

Po tej logiki torej z izdelavo fasade v lastni režiji vsaj teoretično prihranite 20%. Poleg tega morate poskrbeti še za oder. Najem odra znaša približno 300 €, a ga morate transportirati in sestaviti samostojno. Slednje lahko pomeni, da boste morali najeti še prikolico oz. tovornjak.

Izdelava fasade v lastni režiji predstavlja tudi tveganje

Če je cena fasade 15 000 €, potem s izdelavo v lastni režiji prihranite 3000 €. Od tega morate odšteti še dodatne stroške in seveda časovno investicijo. Nakupiti morate material in »zadeti« pravilne količine materiala, ki ga boste potrebovali. Najeti, sestaviti in transportirati morate oder. Zatem pa morate najti tudi primerne vremenske razmere.

Vsekakor ne zagovarjamo le ene ali druge možnosti. Res pa je, da prihranek pri izdelavi fasade v lastni režiji ni tako visok, glede na celoten znesek.

Za koga je primerna izdelava fasade v lastni režiji

Izdelavo fasade v lastni režiji vsekakor svetujemo tistim, ki imajo s fasadami izkušnje. To pomeni, da so v preteklosti že vsaj videli, kako poteka izdelava fasade.

Pomembno je tudi, da gre za dobro ohranjen objekt. Objekt, ki ni dotrajan oz. ki ne predstavlja kompleksnosti pri izdelavi fasade, pomeni tudi manj možnosti za napake.

Potrebno je, da se pred odločitvijo zavedate, da sicer lahko prihranite 20%, a tvegate 80%. Če pri izdelavi fasade naredite kakšno večjo napako, bo fasada manj obstojna …

Posvetujte se

Predlagamo, da se pred odločitvijo o tem, ali boste fasado izdelali v lastni režiji, posvetujete. Najbolje je, da se posvetujete s strokovnjaki. To so lahko bodisi znanci ali prijatelji, ki se s tem ukvarjajo, bodisi se obrnete na podjetje.

Pomembno je, da vas nekdo seznani s stanjem objekta in možnimi zapleti, ki vas morda na poti čakajo. Da dobite nasvet glede količine materiala, ki ga morate kupiti in seveda vrste.

 

Comments
Comments are closed.
Call Now ButtonPokličite zdaj