fbpx

Cena fasade samo delo – Koliko stane fasada če se računa samo delo

cena-fasade-samo-delo

Čeprav je v okviru cene za izdelavo fasade všteta tudi cena materiala, pa lahko koga iz takega ali drugačnega razloga zanima cena izdelave fasade, samo za opravljeno delo. Preden začnemo govoriti o tem, koliko stane samo delo pa moramo opozoriti na eno stvar.

Nakup materiala za izdelavo fasade je cenejši, v kolikor ga kupite preko izvajalca. Razlog za to je  v tem, da pri nakupu materiala preko izvajalca plačate 8,5% DDV, namesto 22%, kot bi ga sicer plačali pri samostojnem oz. ločenem nakupu fasadnega materiala.

Komu se splača vzeti samo delo

Čeprav se ločen nakup materiala fasade ne splača, pa vseeno obstajajo primeri, ko je to smiselno. Možnosti za to je več. Nekateri že imajo material, bodisi so ga v preteklosti kupili oz. plačali, pa se izdelava fasade ni izvedla. Druga možnost je, da imajo nekateri mogoče določene popuste pri nakupu fasadnega materiala. Tretji morda imajo material, ki jim je nekje ostal, pa ni potrebe po tem, da bi gas ponovno kupili. V takih primerih je smiselno pri izdelavi fasade vzeti samo delo.

Ali je pri izdelavi fasade možno naročiti samo delo

Kratko rečeno da. Vendar so tudi v tem primeru določena pravila, ki  se jih morate zavedati, če želite naročiti samo delo. Prvo vprašanje je, kakšen material imate in, ali bodo izvajalci pripravljeni izdelati fasado s takim materialom. Tu gre za več stvari.

Prvo vprašanje je, kateri fasadni sistem želite oz. imate. Ne delajo vsi izvajalci fasad z vsemi sistemi. Tako je pomembno za kakšen material, katerega proizvajalca gre.

Druga stvar je, v kakšnem stanju je material za fasado. Koliko je star material in kako je bil hranjen. Je bil material morda izpostavljen  vlagi ali soncu? Je še v okviru roka trajanja?

Kako je z garancijo, če izvajalec opravi le delo?

Z garancijo je tako, da izvajalec jamči za to, da je bilo delo opravljeno v skladu z navodili proizvajalca. Pri morebitnih zapletih pa je tako, da boste morali garancijo za material uveljavljati z računom za material. Če je bil material torej kupljen z računom, pravilno hranjen in nenazadnje pravilno uporabljen, potem imate garancijo na fasado, četudi je bilo opravljeno zgolj delo, a jo boste morali uveljavljati sami.

Kakšna je cena fasade, če računamo zgolj delo

Čeprav mnogi pravijo, da je razmerje med delom t.j. izdelavo fasade in ceno materiala 50:50, pa ni ravno tako. Razmerje je odvisno od več dejavnikov, od kompleksnosti objekta, dodatnih storitev (barvanje napušča, menjava žlebov, hidroizolacija temeljev hiše, …), predvsem pa od velikosti. Večji kot je objekt, tem sorazmerno cenejše je delo v primerjavi z materialom. V pirmeru izdelave fasade enostanovanjske hiše (250 m2) lahko računate na 30% do 50% nižjo ceno izdelave fasade.

Cena fasade po m2 brez materiala

Kot smo povedali je cena fasade zgolj za delo nižja za nekje 40%. Pri izdelavi fasade skupaj z materialom bi plačali približno 40 € na m2. ČE bi računali zgolj delo, bi to ceno lahko spravili nekje na 25 € / m2.

Ali se splača najeti samo delo za izdelavo fasade

Na kratko povedano ne. Najeti samo delo je dražje tako z vidika dela kot tudi iz vidika nakupa materiala. Kakorkoli pa, je v določenih primerih, ki smo jih omenili zgoraj to edino smiselno. Če se odločate o tem, da bi za izdelavo fasade najeli zgolj delo, pa vam odsvetujemo.

V vsakem primeru pa je smiselno, da pridobite ponudbo za en in drugi primer. Torej ponudbo za izdelava fasade samo delo in ponudbo za izdelavo fasade z materialom. Tako si boste vnaprej na jasnem, kaj bo za vas ceneje.

Call Now ButtonPokličite zdaj