fbpx

Cena fasade samo delo – Koliko stane fasada če se računa samo delo

cena-fasade-samo-delo

Fasada je obraz stavbe. To je prva stvar, ki jo ljudje vidijo, ko pogledajo zgradbo. Fasada je tista, ki daje stavbi značaj. Dobra fasada je pomembna, saj zagotovi višjo kakovost bivanja, pa tudi zaščito objekta. Vsekakor pa je izdelava fasade eden od večjih stroškov, zato mnogi ljudje iščejo možnosti, kako ob odločitvi za ta projekt čim več prihraniti.

 

Če se odločite, da bi material za izdelavo fasade nabavili sami in plačali samo delo, je dobro vedeti nekaj podrobnosti in razmisliti, ali je to za vas resnično prednost ali ne.

 

Nakup materiala za izdelavo fasade je preko izvajalca cenejši

 

Nakup materiala za izdelavo fasade je cenejši, v kolikor ga kupite preko izvajalca. Razlog za to je v tem, da pri nakupu materiala preko izvajalca plačate po nižji, 9,5 % stopnji, namesto običajnega 22 % davka, kot bi ga sicer plačali pri samostojnem oz. ločenem nakupu fasadnega materiala.

 

Ob splošni energetski draginji in ukrajinski krizi so se še posebej v zadnjem letu cene vseh materialov občutno zvišale, kar morate upoštevati ob načrtovanju izdelave fasade.

 

Komu se splača vzeti samo delo?

 

Ločen nakup materiala za izdelavo fasade se načeloma ne splača, razen v nekaterih izjemnih primerih. Eden od njih je ta, da morda že imate material, ki ste ga v preteklosti že kupili oz. plačali, pa se izdelava fasade ni izvedla. Druga možnost je, da imate možnost dobiti večji popust pri nakupu fasadnega materiala. Tretji razlog je morda ta, da vam je del materiala že ostal od drugih projektov, zato ni potrebe po tem, da bi ga ponovno kupili. V takih primerih je smiselno pri izdelavi fasade vzeti samo delo.

 

 

 

Ali je pri izdelavi fasade možno naročiti samo delo?

 

Načeloma je to v dogovoru z izvajalcem to mogoče, vendar je v tem primeru potrebno upoštevati nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na končno možnost izvedbe. Prvo vprašanje je, kakšen material imate in ali bodo izvajalci pripravljeni izdelati fasado s takim materialom. Ne delajo namreč vsi izvajalci fasad z vsemi sistemi. To, za kakšen material in za katerega proizvajalca gre, je eden od odločilnih dejavnikov.

 

Drugi pomemben premislek je, v kakšnem stanju je material za fasado. Koliko je star material in kako je bil hranjen. Je bil material morda izpostavljen vlagi ali soncu? Je še v okviru roka trajanja? O vseh teh dejavnikih se je najbolje pogovoriti z izvajalcem, ki vas bo seznanil, ali se je projekta pripravljen lotiti in opraviti samo delo, torej fasaderstvo.

 

Kako je z garancijo, če izvajalec opravi le delo?

 

Z garancijo je tako, da izvajalec v primeru, ko material nabavite sami, jamči izključno za to, da je bilo delo opravljeno v skladu z navodili proizvajalca. Pri morebitnih zapletih pa je tako, da boste morali garancijo za material uveljavljati z računom za material. Če je bil material torej kupljen z računom, pravilno hranjen in pravilno uporabljen, potem načeloma imate garancijo na fasado, četudi je bilo opravljeno zgolj delo, a jo boste morali uveljavljati sami.

 

Kakšna je cena fasade, če računamo zgolj delo?

 

Čeprav mnogi pravijo, da je razmerje med delom, torej izdelavo fasade in ceno materiala 50:50, pa v realnosti ni čisto tako. Razmerje je odvisno od več dejavnikov, od kompleksnosti objekta, dodatnih storitev (barvanje napušča, menjava žlebov, hidroizolacija temeljev hiše, …), predvsem pa od velikosti objekta. Večji kot je objekt, sorazmerno cenejše je delo v primerjavi z materialom. V primeru izdelave fasade enostanovanjske hiše (250 m2) lahko računate na 30 % do 50 % nižjo ceno izdelave fasade.

 

 

Ali se splača najeti samo delo za izdelavo fasade?

 

Najeti samo delo je dražje tako z vidika dela kot tudi iz vidika nakupa materiala in je smiselno zgolj v izjemnih primerih. Najbolje je, da pridobite ponudbo od več ponudnikov, ki se ukvarjajo z izdelavo fasade, ter izberete tistega, ki najbolj ustreza vašemu proračunu. V primeru, ko material že imate, pa je smiselno pridobiti ponudbo samo za delo, vendar je prej potrebno z izvajalcem uskladiti, ali bo z vašim materialom fasado lahko kakovostno postavil.

Pokličite zdaj