fbpx

Poceni fasadni sistem – na kaj paziti?

poceni fasadni sistem - na kaj paziti

Ob stalni rasti cen gradbenih materialov marsikdo razmišlja o alternativah. To je o poceni fasadnih sistemih. Cene manj kakovostnih fasadnih sistemov so namreč dokaj nižje in predvsem ob večji kvadraturi pomenijo prihranek tudi do 30%. Vprašanje pa je, ali je odločitev za poceni fasadni sistem smiselna, kakšna so tveganja in katere so slabosti takšnih fasadnih sistemov.

Poglejmo si.

Izbira najcenejšega ponudnika

Kot piše tudi v tem članku, je ena od največjih možnih napak pri izdelavi fasade, izbira ponudnika, ki vas je prepričal z najnižjo ceno.

Izberite certificiran fasadni material

Fasadni sistem naj bo certificiran Proizvajalci fasadnih sistemov in toplotnih izolacij pa opozarjajo še na pogosto napačno prakso uporabe med seboj nezdružljivih materialov v fasadnem sistemu. Materiali pogosto tudi niso certificirani. Oboje pa prinaša velike težave na fasadah, ki morda niso vidne takoj, skoraj gotovo pa se pojavijo čez nekaj let. Za takšne nepreverjene sisteme graditelj ne more dobiti garancije za materiale, zato je ob morebitnih težavah prepuščen sam sebi, opozarjajo. Le garancija izvajalca ni dovolj. Ta velja za izvedbo, ne pa tudi za napake, ki nastanejo zaradi napačno izbranih materialov.

Več na: https://www.zurnal24.si/pod-streho/gradimo-obnavljamo/na-ta-del-fasade-smo-premalo-pozorni-zato-so-tezave-pogoste-367120 – www.zurnal24.si

Pri izbiri poceni fasadnih materialov je zato investitor precej omejen pri kombiniranju različnih slojev, hkrati pa nase prevzame tveganje napak pri izvedbi kot tudi napak materialov. Če vzamemo za primer fasadni sistem priznanega srbskega proizvajalca, lahko omenimo naslednje:

  1. Izolacijski material je kompatibilen samo z zaključnim slojem istega proizvajalca,
  2. Barve so prav tako omejene na opcije, ki jih ta isti proizvajalec ponuja,
  3. Vprašljiv je način, kako oz. kje uveljavljati garancijo v primeru napak,
  4. Standardi po katerih se material testira in certificira so popolnoma drugačni, kot standardi, po katerih certificirajo materiale proizvajalci kot so Caparol, Weber, Roffix, …

Koliko je prihranka v resnici

Material za izdelavo fasade predstavlja približno 50% celotne cene izdelave fasade. Če za primer vzamemo cene, ki so trenutno aktualne, kar pomeni 45 € / m2 za stiropor 13,5 cm debeline (Eko sklad), bomo za hišo 200 m2 namenili nekje 18000 €. Material predstavlja približno 9000 €, v kolikor se odločimo za beli stiropor priznanega nemškega ali avstrijskega proizvajalca (npr. EPS industries). Ker je omenjeni srbski proizvajalec nekoliko cenejši, bomo pri izbiri njegovega sistema prihranili približno 20% na materialu. Cena dela in ostali stroški pa bodo ostali enaki. To pomeni, da bomo za omenjeno fasado srbskega proizvajalca prihranili 1800 €, kar na koncu pomeni, da bomo namesto 18000 € za celotno fasado namenili 16 200 €.

Pri tem je potrebno upoštevati dejstvo, da v materialu dejansko so razlike. Kot smo že omenili, se način testiranja in certificiranja razlikuje. Material je drugačen že na otip, ima drugačno strukturo. Enako pa velja za barve. Izbira in toni oz. nianse barv so od enega do drugega sistema zelo različne. Med ponudniki kakovostnih barv v Evropi seveda najbolj izstopa Caparol. Njihove  barve fasad veljajo za najbolj dodelane in najlepše. Ostali proizvajalci kot so Weber in Roffix ter drugi jim sicer skušajo slediti.

Tu seveda ne govorimo o izbiri barv v smislu količine, temveč o tem, kako določen odtenek izpade, ko je uporabljen na fasadi. Kakovostna barva in dobro ujet ton barve ima namreč popolnoma drugačen vizualni učinek, kot poceni ton. To se na zaslonu raččunalnika ali pa v katalogu ne vidi, vidi pa se, ko je material nanešen na fassado.

Povzetek

Ugotovili smo, da izbira poceni fasadnega sistema prinaša številna tveganja. Poleg tega pa tudi omejitve pri kombiniranju materiqalov in morebitne zaplete pri uveljavljanju garancije. Kot smo izračunali, pri izbiri poceni fasadnega sistema brez evropsko – pšriznanih certifikatov prihranimo približno 10%, kar pri hiši površine 100 m2 znaša skupaj 1800 €. S tem se odrečemo kakovosntim izolacijskim materialom, kot tudi bolj kakovostnim barvnim odtenkom. Če upoštevamo dejstov, da fasadni sistem kupujemo za 30 – 50 let, ta znesek prihranka predstavlja 0,50 € na mesec oz. 6 € na leto. Za mnoge je tako tak kompromis popolnoma nesmiseln, a spet, za druge predstavlja nek argument.

Pokličite zdaj