fbpx

Obnova fasade stare hiše – 7 stvari, ki jih morate vedeti o obnovi fasade stare hiše

obnova fasade stare hiše

Zunanjost hiše je najbolj opazna stvar, zato lahko obnova stare fasade v hipu pripomore k privlačnejšemu videzu vašega doma ali poslovnega objekta. Potrebno pa se je zavedati, da se obnova fasade stare hiše kot fasaderska storitev razlikuje od izdelave fasade. Stare hiše namreč predstavljajo specifične izzive, zato je potrebno pri obnovi fasade stare hiše upoštevati ne le stanje obstoječe fasade, če ta že obstaja, temveč tudi ostale dejavnike.

Najprej morate razmisliti, kaj želite s prenovo doseči. Želite izboljšati videz svojega doma, ga narediti energetsko učinkovitejšega ali oboje? Ko veste, kakšni so vaši cilji, lahko začnete načrtovati projekt.

Vrsta stavbe

Prva stvar, ki jo morate upoštevati, je vrsta zgradbe. Ali je to lesena hiša, zidana ali morda kamnita? Vsaka vrsta materiala bo zahtevala različne pristope in materiale pri obnovi fasade. Na primer, opečnata ali betonska stavba bo bolj primerna za nov nanos barve kot lesena. Razlog je ta, da opeke zagotavljajo bolj stabilno površino, na katero se barva oprime. Poleg tega je manjša verjetnost, da bo opečnata zgradba izpostavljena poškodbam zaradi vode, zaradi katere so pri lesenih hišah pogosto potrebna obsežnejša popravila.

Slog hiše

Pomembno je upoštevati slog hiše. Če gre na primer za starejšo stavbo, boste verjetno želeli ohraniti zgodovinske značilnosti, medtem ko boste šli v primeru sodobne hiše tudi pri fasadi bolj v smeri sodobnega videza. Ne glede na slog, ki ga izberete, se posvetujte s strokovnjakom, da zagotovite, da bo prenova skladna z vašimi potrebami in željami

Starost hiše

Starost hiše lahko močno vpliva na to, kako boste prenovili njeno fasado. Starejša hiša bo verjetno imela bolj zapletene izzive, s katerimi se boste morali spoprijeti, medtem ko bo novejša hiša najverjetneje bolj primerna za sodobnejše posodobitve. Poleg tega lahko vrsta materialov, uporabljenih pri gradnji starejše hiše, zahteva različne metode obnove. Morda boste na primer morali uporabiti drugačno barvo na starih lesenih vratih kot na novejših aluminijastih.

Lokacija hiše

Lokacija hiše je eden najpomembnejših dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri prenovi fasade stare hiše. Če se hiša nahaja na področju, kjer je podnebje hladnejše, boste morali več pozornosti nameniti izolaciji. Če je podnebje toplejše, se boste verjetno z izbiro pravih materialov želeli osredotočiti na to, da bo dom postal energetsko učinkovitejši.

Lokacija hiše je pomembna še z enega vidika. Če je hiša na primer v zgodovinskem okrožju, lahko obstajajo omejitve glede sprememb njene zunanjosti. Poleg tega lahko na vašo odločitev vplivajo tudi okoliške hiše, ki nakazujejo, kakšen stil prenove bi bil najprimernejši. Hiša iz starejšega obdobja v soseski podobnih hiš je na primer primernejša za bolj tradicionalno prenovo, ki ohranja njen značaj. Po drugi strani pa bi lahko sodobna hiša v soseski starejših domov bolj izstopala, če bi se odločili za najmodernejšo preobrazbo, zato je smotrno najti srednjo pot.

Namembnost hiše

Tudi namembnost hiše je pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati. Stavba, ki je bila prvotno zgrajena kot počitniška hiša, bo zahtevala drugačen obseg prenove od tiste, ki je namenjena bivanju skozi vse leto. Če se hiša prenavlja, da bi jo ponovno uporabljali kot družinski dom, bo poudarek na ustvarjanju udobnosti prostorov. To lahko vključuje na primer dodajanje verande ali prebarvanje fasade v živahno barvo. Po drugi strani pa je na primer pri hiši, ki se prenavlja za uporabo kot pisarniški prostor, poudarek na tem, da bo videti bolj sodobno in profesionalno. To lahko vključuje dodajanje novih oken ali vrat ali prebarvanje fasade v bolj nevtralno barvo. V obeh primerih bo imel namen, za katerega je bila hiša prvotno zgrajena, velik vpliv na to, kako bo prenovljena.

Trenutno stanje fasade

Preden začnete načrtovati prenovo, morate oceniti trenutno stanje fasade. Ali obstajajo razpoke ali poškodbe, ki jih je treba popraviti? Je trenutni omet v dobrem stanju ali ga je treba zamenjati?

Trenutno stanje fasade je eden najpomembnejših dejavnikov pri prenovi stare hiše. Če je fasada v dobrem stanju, jo je lažje in ceneje obnoviti. Če pa je fasada v slabem stanju, jo bo morda treba v celoti zamenjati. Trenutno stanje fasade torej bistveno vpliva na obseg obnove. Kadar je fasada stare hiše v dobrem stanju, jo bo morda potrebno le prebarvati. Kadar pa je fasada v slabem stanju, bo verjetno potrebna obsežnejša prenova. V obeh primerih je pomembno sodelovati z usposobljenim izvajalcem, ki ima izkušnje s starejšimi hišami. S skrbno oceno stanja fasade in razvojem načrta, ki upošteva njeno starost in zgodovino, je mogoče ustvariti čudovito novo fasado, ki bo povečala privlačnost stavbe in kakovost bivanja v njej.

Stopnja požarne varnosti fasade

Kadar koli prenavljate starejšo hišo, morate upoštevati tudi požarno varnost. Stopnja požarne varnosti fasade bo imela velik vpliv na vrsto prenove. V primeru, da fasada ni preveč požarno varna, potem morate biti pozorni na izbiro materialov, ki bodo uporabljeni pri obnovi. Prav tako se boste morali prepričati, da so vsa nova okna, ki so nameščena, izdelana iz ognjevarnega stekla. To bo sicer povečalo stroške obnove, vendar bo zagotovilo, da bo hiša varna pred požarom. Če pa je fasada razumno požarno varna, ste lahko bolj fleksibilni glede vrst materialov, ki jih je mogoče uporabiti. Odločite se lahko tudi za vgradnjo novih oken, ki niso iz ognjevarnega stekla.

Poleg tega je pomembno upoštevati estetski učinek nove fasade. Ognjeodpornejši material morda ne bo ustrezal slogu hiše, zato je pomembno izbrati material, ki bo dopolnjeval obstoječo arhitekturo. Če upoštevate vse te dejavnike, lahko zagotovite, da bo obnova fasade stare hiše varna in elegantna.

Kakšen proračun je potreben za obnovo fasade stare hiše?

Ko gre za prenovo stare hiše, je proračun vedno pomemben dejavnik. V nekaterih primerih lahko proračun celo narekuje, ali je fasado hiše sploh mogoče obnoviti ali ne. Proračun za prenovo fasade stare hiše lahko pomembno vpliva na vrsto del, ki se bodo izvedla. Omejen proračun lahko na primer pomeni, da se na zunanjosti opravijo le manjša popravila, kot sta popravilo razpok v ometu ali prebarvanje obledele barve. Večji proračun lahko omogoči obsežnejša dela, ki poskrbijo za višjo kakovost, boljšo izolativnost in boljši celostni učinek nove fasade. Ne glede na velikost proračuna pa je vedno pomembno, da se pred kakršnim koli delom na stari hiši posvetujete s strokovnjakom. Tako boste dobili uporabne nasvete, kako najbolje ukrepati glede na stanje nepremičnine in razpoložljiva sredstva.

5 faz, po katerih poteka obnova fasade stare hiše

Pomembno se je zavedati, da je obnova fasade stare hiše zapleten in večstopenjski proces.

Prva faza obsega pripravo dokumentacije

Na tej stopnji je treba opraviti meritve stavbe, sestaviti nalogo za prihodnje delo ter ustvariti projektno dokumentacijo za obnove fasade stare hiše.

Druga faza obsega izbiro materialov.

Na tej stopnji se je treba odločiti za vrsto fasadne obloge, izolacije in drugih materialov, ki bodo uporabljeni pri delu.

Tretja faza obsega odstranitev morebitne stare fasade

Ta stopnja je pomembna le, če ima stara hiša že neko obstoječo fasado. Če je temu tako, jo je treba odstraniti, preden začnete z namestitvijo nove.

Četrta faza obsega namestitev nove fasade

To je najpomembnejša in najbolj odgovorna faza v procesu obnove fasade stare hiše. Na tej stopnji je potrebno vgraditi nov izolacijski sistem ter poskrbeti za vse detajle namestitve, nove, sodobne fasade.

Peta faza je zaključna obdelava.

Ta faza vključuje dela, kot so namestitev žlebov in odtočnih cevi, namestitev stopnic in balkonov, barvanje fasade in druga manjša opravila.

Kot lahko vidite, je obnova fasade stare hiše zapleten in večstopenjski proces, ki zahteva resen pristop. Če nameravate obnoviti fasado svoje stare hiše, potem je bolje, da to delo zaupate strokovnjakom. Le oni bodo lahko pravilno in kakovostno prenovili fasado vaše hiše.

Pokličite zdaj