fbpx

Obnova fasade stare hiše

Kaj morate vedeti o obnovi fasade stare hiše

Kaj morate vedeti o obnovi fasade in lastnostih starih hiš. Obnova fasade stare hiše se kot fasaderska storitev razlikuje od izdelave fasade. Stare hiše namreč predstavljajo specifične “probleme”.

To pomeni, da moramo pri obnovi fasade stare hiše upoštevati ne le stanje obstoječe fasade (če ta je), temveč tudi ostale dejavnike. Ti so odvodnjavanje, hidroizolacija temeljev, stanje strehe, estrihe in pode, …

Pri obnovi fasade stare hiše moramo tako poskrbeti, da je pred menjavo fasade objekt popolnoma pripravljen na nanos fasade. Fasada se mora namreč posušiti na objektu in to v doglednem času.

Navadno stranke izberejo tudi izolacijo (se razume), kar pomeni, da bo klima v prostoru po izdelavi fasade z izolacijo spremenjena. Včasih so hiše namreč bolje “dihale”, stene so bile tanjše in iz popolnoma naravnih materialov. Dandanes pa s sodobnimi materiali prostore zelo zapremo.

Nasveti pri obnovi fasade stare hiše

Posvetujte se  s strokovnjaki

Še posebej, če gre za starejši objekt, ki ima zgodovinsko vrednost, je najbolje, da poiščete arhitekta oz. strokovnjaka (statika), ki vam bo pomagal oceniti realno stanje objekta.

Spoznati morate tudi kritične točke starega objekta in jih v pravilnem vrstnem redu odpraviti.

Strokovnjaki vam pri obnovi fasade starega objekta pomagajo narediti načrt obnove. Poleg tega vam lahko naredijo oceno stroškov take obnove, kot jo objekt resnično potrebuje. Z nepopolno obnovo namreč lahko škodujemo tako objektu kot tudi posameznim »delom« objekta.

Kakšen je namen objekta

Pristop k obnovi objekta je je lahko različen. Glede na to, ali je stara hiša namenjena bivanju, ima naložbeno vrednost, ali zgolj »stoji«, je pripravljenost lastnika investirati sevedda lahko različna.

Preden stopate v stik z izvajalci ali svetovalci, morate pri sebi jasno vedeti s kakšnim namenom se bodo dela izvajala.

Kakšna je »ciljna« oz. končna podoba objekta

Glede na namen objekta lahko tudi spoznate, kaj želite da iz objekta nastane na dolgi rok. Če nameravate v njem bivati, potem morda razmišljate o prilagoditvi objekta na starost ali o prizidku. Mnogi zgolj skrbijo za to, da stara hiša ohranja vrednost (da se ne dela škoda). Pri tem je pomembno, da se izvajalcu pove, saj vam izvajalci storitev lahko svetujejo pri odločitvah ali pri izbiri materialov in konceptov.

Ali so na voljo subvencije

Za mnoge objekte se lahko pridobi tako ali drugačno subvencijo za ureditev objekta po določenih standardih. Pozanimajte se o teh možnostih.

 

Call Now ButtonPokličite zdaj