fbpx

Izračun debeline fasade

izračun debeline fasade

Izračun debeline fasade je pomemben element pri odločanju in načrtovanju izgradnje fasade. Debelina fasade dolgoročno vpliva na klimo v prostoru, obstojnost fasade in druge dejavnike. Izračun debeline fasade se ozira na več dejavnikov, kot so podnebje, velikost objekta, način kurjenja, hkrati pa tudi izbrani materiali. Hkrati pa na optimialno debelino fasade vpliva nenazadnje tudi cena.

Debelina fasade mora biti ravno pravšnja, ne predebela in ne pretanka. Saj je v primeru, da je izračunana debelina fasade predebela, strošek višji, efekt pa ni sorazmeren z investicijo. Obratno je minimalna debelina fasade dejavnik, ki vpliva na to, da so dolgoročni stroški ogrevanja višji, kar pomeni, da sčasoma plačamo več.

Kakšna je optimalna debelina fasade

Idealna debelina fasade je torej tisto, kar želimo doseči, ko delamo izračun debeline fasade. Idealna debelina fasade je namreč najcenejša rešitev pri izgradnji fasade, najbolje služi in omogoča najbolj kakovostno bivanje, kar se vpliva fasade tiče.

Kaj vpliva na Izračun debeline fasade

Obstaja mnogo ponudnikov za izdelavo fasade in ponudnikov materialov za izolacijo fasade in izgradnjo. Glede na izbranega ponudnika materialov za izolacijo fasade se bodo tudi podatki  o optimalni debelini fasade lahko med seboj nekoliko razlikovali. Cilj za izračun optimalne debeline fasade pa mora biti v vseh pridobljenih izračunih enak. To je optimalna debelina – ravno dovolj debela fasada, da nudi maksimalno možno oz. še smiselno izolacijo hiše.

Za izračun debeline fasade se lahko ozremo tudi na pravilnik, ki postavlja minimalno zahtevano debelino izolacije fasade, a ta ni optimalna rešitev. Če je izolacije premalo in so materiali kot so stiropor ali kamena volna uporabljeni v premajhni količini, izolacija nima pravega efekta. V obratnem primeru, ko je izolacije preveč, le-ta lahko povzroči zaplete pri vgradnji fasade, obstojnosti, …

Na trgu imamo mnogo rešitev za klasične kontaktne fasade priznanih proizvajalcev. Prav tako je bilo veliko zapisanega o pomenu debeline izolacijskega ovoja stavbe. Kakšna pa je v resnici optimalna debelina fasade, z minimalnimi stroški in maksimalna izolativnostjo?

Kakšna je minimalna debelina fasade

Minimalna debelina toplotne izolacije, ki jo določa pravilniki, ni najoptimalnejša rešitev. Dejstvo je, da pretanek sloj stiroporja, grafitnega stiroporja ali kamene volne ne omogoča zadostne toplotne izolativnosti, ki bi zmanjšala stroške ogrevanja. Prav tako drži, da zelo debeli sloji izolacije podražijo in zakomplicirajo gradnjo, nerazumno odebelijo stene in preprečijo dihanje ovoja.

Cena debeline fasade ne raste sorazmerno z debelino. Če bi si želeli naprimer izolacijo oz. debelino fasade 20 cm, vas bo to stalo le 30% več, kot v primeru, če bi izbrali 15 cm debelino fasade. Izolacija fasade namreč ne predstavlja vseh stroškov, saj so tu stroški izdelave fasade, kot so npr. priprava objekta, odra, prevoz … Tako debelina fasade ne vpliva na ceno izgradnje fasade v tako veliki meri, da bi se pri končnem znesku bistveno poznalo.

Izračun debeline fasade in cena fasade

Za večino objektov (vsekakor ne za vse) je ponavadi optimalna debelina med 20 in 25 centimetri (izolacija + fasada). Taka fasada je dolgoročno najboljša rešitev v smislu izolativnosti in razmerja med izolativnostjo in končno ceno. Hkrati pa priporočamo tudi, da se uporabi nekoliko kakovostnejše materiale (ki prav tako bistveno ne podražijo izgradnje fasade), saj so bolj učinkoviti v smislu izlativnosti in trajnosti.

Cena izgradnje fasade v takem primeru znaša med 45 €/m2 in 60 €/m2. Odvisno od drugih dejavnikov.

 

Stopite v stik z nami in pripravili vam bomo neobvezujoč izračun debeline fasade in ponudbo za izgradnjo fasade in izolacije.

Call Now ButtonPokličite zdaj