fbpx

Fasada pri hiši brez napušča – kaj morate vedeti

Fasada pri hiši brez napušča – kaj morate vedeti

Napušč ali nadstrešje je del strehe, ki sega čez zunanjo steno stavbe. Poznamo različne vrste oz. dimenzije napuščev. Zgodovinsko se napušč razlikuje, glede na območje, kjer hiša stoji in s tem povezane vremenske razmere. Še posebej moderne hiše, pa se ne glede na lokacijo, vedno bolj pogosto gradijo brez napuščev.

V tej objavi ne bomo toliko razpravljali o tem, kašen napušč izbrati za hišo. Pogledali si bomo prednosti in slabosti hiš z napušči in brez, ter ugotovili, kako se hiše brez napušča razlikujejo in kako mora biti pri takih hišah izdelana fasada, da je hiša dolgoročno lepa in lična.

Hiše delimo v dve skupini in sicer, glede na to ali imajo napušč ali ne:

  • Hiše brez napušča (ravne, enokapne in dvokapne strehe)
  • Hiše z napuščem delimo v naslednje skupine:
    • Klasičen napušč
    • Oblečen napušč

Prednosti napušča

Napušč pri hiši ima svoje prednosti, ki niso zanemarljive. Napušč je tako manjši pri hišah, ki jih najdemo na primorskem od tistih, ki jih najdemo na gorenjskem. Na območju, kjer je močan veter je namreč napušč lahko problematičen, saj se nanj upre veter. Zato ima večina hiš na vetrovnih območjih plitke napušče ali jih sploh nimajo.

Napušč igra pomembno vlogo pri zaščiti objekta. Ti pred dežjem in vlago ter sončnim sevanjem ščitijo fasado. Napušč pa je prav tako pomemben, saj so nanj pritrjeni žlebovi, v kolikor ga ni je treba za pritrditev žlebov poiskati drugačno rešitev. Predvsem na gorenjskem so tako napušči dolgi do 100 cm in celo več. Slednji so primer, ko se površina pod napuščem uporablja kot vhod v stavbo ali terasa.

Slabosti napušča

Slaba stran ali pa bolje rečeno problematika napušča, pa je v tem, da lahko predstavljajo toplotni most. To po eni strani predstavlja težavo zaradi uhajanja toplote, po drugi strani pa zaradi kondenzacije, do katere pride, ko topel zrak uhaja in vlaga kondenzira (plesen).

Pravilna izvedba hiše z napuščem

Napušči na hiši morajo biti tako pravilno izvedeni. Pravilna izvedba pomeni, da so prehodi špirovcev toplotno zaščiteni, hkrati pa tudi špirovci na zunanji steni. Pri izvedbi moramo tako upoštevati dve pravili.

Prva stvar je, da sta izolacija strehe in izolacija fasade med seboj neprekinjeno povezani. To pa lahko dosežemo le na dva načina:

  1. Da so streha in špirovci nad toplotnim ovojem in tako podstreha služi kot zračni kanal strehe
  2. Ali pa je potrebno špirovce obleči v toplotno izolacijo oz. v fasadni sistem. V tem primeru se za izolacijo navadno uporabi stirodur, ki se ga obleče v zaključni sloj fasade.

Zakaj hiša brez napušča

Razlogov, da se vedno več hiš zida brez napušča, je več. Po eni strani gre za oblikovno rešitev, ki hišo tako ustvari bolj privlačno, minimalistično.

Po drugi strani pa z gradnjo nizkoenergijskih hiš in pasivnih hiš velja naslednje:

Razmerje med prostornino hiše in površino oboda, torej znanjih sten strehe in tal, mora biti čim manjše. Temu pravimo oblikovni faktor hiše. Ta vpliva na energijsko učinkovitost.  Da bi dosegli čim bolj ugodnega, bi bilo najbolje graditi kocke oziroma kvadre z ravnimi strehami, ali enokapne strehe z majhnim naklonom, kompromis so dvokapnice, zagotovo pa ne štirikapnice in razgibane strehe, pod njimi pa obod več kot štirih ploskev z različnimi izrastki. (vir)

Napušč predstavlja težavo, ko pride do izolacije objekta in toplotnih mostov. To sicer lahko rešimo na načina, ki smo ju omenili zgoraj, a v primeru hiše brez napušča to pač ni potrebno.

Problematika hiše brez napušča

Pri hiši brez napušča pa tako prej ali slej pridemo do določenih težav ali vprašanj. Glavni sta:

  1. Kam dati žlebove
  2. Kako zaščititi fasado in vhode

Kam dati žlebove hiše brez napušča

Najbolj enostavna rešitev je, da se žlebovi pri hiši brez napušča namestijo kot običajno, torej med stene in streho. Slabosti te rešitve so oblikovne in ne tehnične, saj žlebovi v tem primeru lahko dobro odvodnjavajo, hkrati pa ne prekinjajo toplotne izolacije ali ustvarjajo toplotnih mostov.

Druga rešitev pa so skriti žlebovi. Ti se kvadratne oblike namestijo v stene in morajo biti popolnoma vodotesni sami po sebi in hkrati popolnoma vodotesno povezani. Glede na kompleksnost izvedbe se je v takem primeru najbolje odločiti za prezračevano fasado, kjer se žleb namesti nad toplotno izolacijo. V primeru kontaktne fasade je namreč žlebove potrebno namestiti nad vertikalo toplotne izolacije.

Kako zaščititi fasado hiše brez napušča

Za nas najpomembnejše vprašanje je, kako fasado hiše brez napušča zaščititi bred zunanjimi vplivi kot so voda, vlaga in sončno sevanje. V takih primerih je potrebno namreč uporabiti drugačne fasadne materiale, ki omogočajo, da površina fasade po eni strani ne zbledi z leti in po drugi strani ohranja svojo prvotno čistost.

Za ta namen uporabljamo samočistilne fasadne zaključne sloje, ki …

Ti sloji so …

Prednosti samočistilne fasade …

Slabosti samočistilne fasade …

Zaključek

Kot smo ugotovili, imajo vse rešitve ali izvedbe napušča svoje prednosti in slabosti ter postavljajo svoja vprašanja na katera moramo odgovoriti pri izvedbi.

Hiša brez napušča je lahko lepa, minimalistična, bolj pasivna in hkrati deluje popolnoma brezhibno. Ima pa svoje zahteve.

Pokličite zdaj