fbpx

Ekosklad subvencija fasade 2023 – Katere so novosti?

Za izdelavo fasade stare stanovanjske hiše, so z namenom zmanjševanja porabew energije, na voljo eko sklad subvencije. Trenutno so za izdelavo fasade na voljo nepovratna sredstva iz Eko sklada in financiranje.

Skladnost s PURES-3 za Eko sklad: Kako bo zmanjšal stroške energije in podprl prizadevanja za trajnostni razvoj po vsej Evropi

Evropska komisija je napovedala, da bo Eko sklad od februarja 2023 dalje skladen s PURES-3. Cilj te nove uredbe je izboljšati energetsko učinkovitost in zmanjšati stroške energije ter hkrati podpreti prizadevanja za okoljsko trajnost po vsej Evropi. Poglejmo si podrobneje, kako lahko nove zahteve za izolacijo oken in fasad pripomorejo k zmanjšanju stroškov energije in spodbujajo okoljsko trajnost pri gradnji stavb.

Povzetek vsebine: 

  • Eko sklad bo od februarja 2023 dalje upošteval zahteve PURES-3.
  • Subvencija bo pogojena z debelejšo izolacijo fasade in vgradnjo bolj toplotno izolativnih oken.
  • Januarja 2023 bo Eko sklad v Uradnem listu objavil spremembe razpisov glede toplotne prehodnosti novih oken in izolacije fasade.
  • Nova minimalna zahtevana vrednost toplotne prehodnosti za okna, vgrajena v zunanjo steno, balkonska vrata, zastekljene fasade z lesenim ali plastičnim okvirjem je U ≤ 1,0 W/(m2K).
  • Pri toplotni izolaciji fasade, zunanje stene/tla ali stene proti terenu je zahtevano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) toplotne izolacije λ/d ≤ 0,200 W/m2K .

PURES-3: Subvencijske zahteve PURES-3

Subvencija zahteva vgradnjo debelejše fasadne izolacije in toplotno izolacijskih oken z U-vrednostjo 1,0 W/(m2K) ali manj. Poleg tega mora zahtevano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) toplotne izolacije znašati λ/d ≤ 0,200 W/m2K. Ti standardi so koristni za zmanjševanje stroškov energije ter spodbujanje varčevanja z energijo, kar zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in se bori proti podnebnim spremembam v Evropi kot celoti.

Januarja 2023 bodo v Uradnem listu objavljene spremembe razpisov v zvezi s temi minimalnimi standardi za izolacijo oken in fasad. To pomeni, da bodo morale vse stavbe, ki prejemajo subvencije iz Eko sklada, izpolnjevati te zahteve, da bodo lahko v celoti prejele sredstva iz tega programa.

Kako lahko skladnost pripomore k zmanjšanju stroškov za energijo

Upoštevanje teh predpisov ni koristno le zato, ker določajo razumne smernice za to, kaj se pričakuje od stavb, ki prejemajo sredstva iz programa Eko sklada, temveč tudi zato, ker graditelje spodbujajo k uporabi okolju prijaznejših materialov pri gradnji stavb. Na primer, debelejše fasade z boljšimi toplotnoizolacijskimi lastnostmi lahko pomagajo zmanjšati toplotne izgube v zimskih mesecih za do 25 %. Debelejša okna z nizkimi U-vrednostmi lahko prav tako pomagajo zadržati topel zrak v notranjosti v zimskih mesecih in hladen zrak v poletnih mesecih, kar vodi do znatnih prihrankov pri računih za ogrevanje skozi vse leto. Poleg tega lahko uporaba materialov, ki zahtevajo minimalno vzdrževanje, zaradi nižjih stroškov popravil sčasoma privede do še večjih prihrankov pri računih za energijo.

EPS (grafitni) 0,031 13,50 15,50
EPS (beli) 0,039 17,00 19,50
kamena volna 0,034 15,00 17,00
steklena volna 0,040 17,50 20,00
celulozni kosmiči 0,039 17,00 19,50

Povzetek

Novi predpisi, ki jih predlaga PURES-3, so pomemben korak naprej v smislu zmanjševanja stroškov za energijo in spodbujanja prizadevanj za okoljsko trajnost po vsej Evropi. Z določitvijo minimalnih standardov za izolacijo oken in fasad na vseh stavbah, ki prejemajo subvencije v okviru programa Eko sklada, se graditelje spodbuja k uporabi učinkovitejših materialov, ki bodo prihranili denar pri računih za ogrevanje, hkrati pa spodbujajo trajnostne pobude, kot sta zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in boj proti podnebnim spremembam. Upoštevanje teh zahtev ni le finančno koristno, temveč tudi pripomore k bolj zdravemu planetu na splošno.

Eko sklad bo od februarja 2023 dalje upošteval zahteve PURES-3.

Eko sklad je revolucionarna pobuda, ki se osredotoča na pomoč okolju in spodbujanje trajnostnih praks. V okviru teh prizadevanj se je organizacija zavezala, da bo od februarja 2023 naprej upoštevala zahteve PURES-3. To bo pomagalo zagotoviti, da bodo vsi vidiki proizvodnje čim bolj učinkoviti in upoštevali okoljska vprašanja. Ker so naložbe ESG vse bolj priljubljene, vladni predpisi pa se razvijajo kot odziv na podnebne spremembe, PURES-3 zagotavlja celovit okvir za organizacije, ki želijo sčasoma zmanjšati svoj ogljični odtis. Ekofond je naredil drzen korak pri pomoči podjetjem pri doseganju teh ciljev, hkrati pa se ukvarja tudi z dolgoročnimi cilji trajnostnega razvoja. Gre za vznemirljiv razvoj, ki bi lahko imel v prihodnjih letih velik vpliv.

Subvencija bo pogojena z debelejšo izolacijo fasade in vgradnjo bolj toplotno izolativnih oken.

Lastniki stanovanj, ki želijo izkoristiti subvencije za izboljšanje toplotne učinkovitosti svojih domov, imajo zdaj dodatno spodbudo. Ta subvencija bo pogojena z debelejšo izolacijo fasade in vgradnjo bolj toplotno izolativnih oken, kar pomeni, da bodo lastniki stanovanj po vgradnji lahko dobili nazaj dodatne prihranke. To je odlična priložnost za vse, ki želijo zmanjšati stroške za energijo in ustvariti močnejši sistem za nadzor klime v svojem domu. S tem programom lahko lastniki stanovanj sprejmejo potrebne ukrepe za povečanje udobja in učinkovitosti hkrati. Ne samo, da je te izboljšave lažje izvesti kot kdaj koli prej, ampak so tudi cenovno vse bolj dostopne.

Januarja 2023 bo Eko sklad v Uradnem listu objavil spremembe razpisov glede toplotne prehodnosti novih oken in izolacije fasade.

Januarja 2023 bo Eko sklad z objavo sprememb veljavnih razpisov za toplotno prehodnost novih oken in izolacijo fasad povsod vzpostavil nov standard energetske učinkovitosti stavb. Te spremembe bodo nedvomno razširile mrežo za gradbene strokovnjake, da bodo lahko ustvarili okolju prijaznejše domove, ki bodo aktivno prispevali k zmanjševanju okoljske škode. Premik Eko sklada k večji energetski učinkovitosti bo ublažil globalno segrevanje, spodbujal trajnostne življenjske navade in vzpostavil okoljsko bolj ozaveščeno prihodnost. Za gradbeništvo in inženirstvo je to razburljiv čas, saj vsi z zanimanjem pričakujejo, kaj bo prinesla ta revolucionarna pobuda Eko sklada!

Nova minimalna zahtevana vrednost toplotne prehodnosti za okna, vgrajena v zunanjo steno, balkonska vrata, zastekljene fasade z lesenim ali plastičnim okvirjem je U ≤ 1,0 W/(m2K).

Novi standardi za okna, vgrajena v zunanjo steno, balkonska vrata in zastekljene fasade z lesenim ali plastičnim okvirjem so bili nadgrajeni. Odslej je najmanjša zahtevana vrednost toplotne prehodnosti U ≤ 1,0 W/(m2K). To pomeni, da ta okna nudijo izolacijo brez primere in bodo pomagala zaščititi vaš dom pred zunanjimi dejavniki, kot so ekstremne vremenske razmere, prah in onesnaženje, ki uničujejo vaše domače okolje. Poleg tega vam bo ta zahteva zagotovila tudi nižje stroške energije zaradi večje izolativnosti oken, zaradi česar bodo okna dolgoročno veliko bolj stroškovno učinkovita.

Pri toplotni izolaciji fasade, zunanje stene/tla ali stene proti terenu je zahtevano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) toplotne izolacije λ/d ≤ 0,200 W/m2K .

Pri izolaciji fasade, zunanje stene/tla ali stene, obrnjene proti terenu, sta ključna dva elementa: debelina in toplotna prevodnost uporabljenega izolacijskega materiala. Za učinkovito toplotno izolacijo morata biti ta elementa popolnoma usklajena. Razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) toplotne izolacije ne sme presegati 0,200 W/m2K, za kar se lahko zahvalimo materialom, kot so pene z odprtimi celicami ali celulozna vata, zasnovana posebej za ta namen. Seveda je treba pred uporabo vse materiale preskusiti, da se zagotovi, da izpolnjujejo zahtevane standarde in zagotavljajo optimalno raven izolacije. Predvsem je dokazano, da lahko takšen epidermalni sloj ustrezne kakovosti zmanjša do 55 % izgub energije skozi stene, če je pravilno nameščen.

Pokličite zdaj