fbpx

Razmišljate o fasadi iz konoplje – Preverite prednosti in slabosti

Fasada-in-izolacija-iz-konoplje

Pri fasadnih materialih lahko izbirate med številnimi možnostmi. Konopljine fasade postajajo vse bolj priljubljene zaradi svoje trajnosti in vzdržljivosti. Vendar obstajajo tudi nekatere potencialne slabosti uporabe konoplje kot fasadnega materiala. V tem prispevku si bomo ogledali prednosti in slabosti konopljinih fasad, da boste lahko sprejeli utemeljeno odločitev za svoj projekt.

Predstavitev ideje o uporabi konoplje kot fasadnega materiala

Konoplja hitro postaja nepogrešljiv vir za gradbeno in tekstilno industrijo. Konopljina vlakna imajo izjemno trpežnost, za njihovo pridelavo pa je potrebnih malo virov, kot so voda, zemlja ali energija. Konopljina vlakna se zdaj lahko uporabljajo kot material za obloge v gradbeništvu. Kot fasadni material ima konoplja številne prednosti. Je lahka, trpežna in naravno obnovljiva – odlična izbira za ustvarjanje edinstvenih zasnov, ki izstopajo od preostalih stavb na ulici. Poleg tega konopljine fasade zagotavljajo odlično toplotno in zvočno izolacijo, zato bo v vaši stavbi udobno vse leto, računi za energijo pa bodo nizki! Na splošno je vključitev konoplje v vaše oblikovanje hitro postala izbira med vrhunskimi oblikovalci, zato je čas, da se s tem dinamičnim novim materialom še bolj uveljavite!

Prednosti uporabe konoplje kot fasadnega materiala – trajnost, trajnost, izolacija

Konoplja je vse bolj priljubljen fasadni material zaradi številnih prednosti, zlasti zaradi izjemne trajnosti. Konoplja ima ne le možnost veliko daljše življenjske dobe kot drugi fasadni materiali, temveč lahko zaradi svojih naravnih izolacijskih sposobnosti pomaga stavbam tudi pri varčevanju z energijo in zmanjševanju računov za energijo. Poleg tega se konoplja v nasprotju z drugimi fasadnimi materiali, kot sta steklo in aluminij, ki zahtevata drago vzdrževanje, kadar sta izpostavljena ostrim elementom, ponaša z izjemno sposobnostjo naravne odpornosti na poškodbe zaradi okoljskih pogojev, kot sta veter in dež. Zaradi vseh teh lastnosti se konoplja v današnjem arhitekturnem svetu uveljavlja kot eden od idealnih materialov za dolgotrajne fasade stavb!

Poleg omenjenega pa velja omeniti tudi naslednje:

Izolacija iz konoplje kot zvočna in toplotna izolacija v notranjosti objekta zagotovilo za odlično protihrupno zaščito in prijetne bivalne razmere. Kot področje uporabe pridejo pri novi plaščni izolaciji v poštev predvsem predelne stene med posameznimi stanovanji oziroma med posameznimi stanovanji/etažami in stopnišči v objektih z večjimi zvočno izolativnimi zahtevami.

To je povezano tudi z dejstvom, da nova plošča z konoplje že pri debelini 3,5 cm izpolni vse zahteve za protihrupno in toplotno zaščito. Zato je stroškovno ugodnejša alternativa primerljivim gradbenim proizvodom z enakimi obdelovalnimi lastnostmi. Zlasti povečanje zvočne izolativnosti za več kot 7 dB je pomembna izboljšava. Pet enakih virov hrupa zaznavamo tako kot enega samega. Izdelek je s pozitivnim rezultatom naredil vse potrebne teste.  (vir)

Slabosti uporabe konoplje kot fasadnega materiala – stroški, vgradnja

Čeprav je konoplja vse bolj priljubljena izbira kot fasadni material, je treba razumeti nekatere pomanjkljivosti, povezane z njeno uporabo. Konopljin beton je lahko dražji od tradicionalnih materialov, kot so klasični beton in materiali, ki vsebujejo plastiko. Zaradi svoje edinstvene uporabe z mešanjem na kraju samem pa zahteva dodatne stroške časa in dela med celotnim postopkom vgradnje. Pri gradnjah z uporabo konoplje kot fasadnega materiala morate upoštevati tudi dodaten strošek priprave inventarja, da bi zagotovili, da bo med projektom vse potekalo nemoteno. Skratka, zaradi teh dodatnih stroškov je konopljin beton manj idealna izbira fasadnega materiala, če je prihranek stroškov vaš glavni cilj.

Povzemite prednosti in slabosti uporabe konoplje kot fasadnega materiala

Konoplja ima pri uporabi kot fasadni material za stavbe nekaj edinstvenih prednosti. Zaradi svoje lahkotnosti je razmeroma enostavna in stroškovno učinkovita za vgradnjo, hkrati pa je v primerjavi z drugimi materiali zelo učinkovit izolator. Konoplja je tudi okolju prijazna izbira, saj zaradi velikega ogljičnega odtisa pomaga zmanjšati ekološki vpliv gradnje stavbe. Vendar pa konoplja kot fasadni material ni brez pomanjkljivosti; zaradi dolgega časa vgradnje ter potrebe po pogostem vzdrževanju in rednih pregledih se lahko stroški vzdrževanja hitro povečajo. Čeprav je konopljo sprva morda lažje vgraditi kot številne druge materiale na trgu, pa njena krhkost pomeni, da je treba skrbno spremljati vsako motnjo ali poškodbo pri uporabi, da bi konoplja ostala učinkovita tudi v daljšem časovnem obdobju.

Podajte svoje mnenje o tem, ali menite, da je konoplja dobra izbira za fasade

Menimo, da je konoplja kot izbira za fasade lahko tako koristna kot neugodna, odvisno od okoliščin. Če je za zadevno uporabo potrebna uporaba naravnega izolacijskega materiala, ki ga je mogoče oblikovati v različne oblike ali velikosti, se zdi, da je konoplja optimalna rešitev, saj ima obe lastnosti. Po drugi strani pa je treba upoštevati morebitne slabosti, kot so težave pri popravilu ali zamenjavi, če pride do poškodb. To še posebej velja, če popravilo potrebujejo nestrokovnjaki. Na splošno je uporaba te vrste fasadnega materiala sicer lahko povezana s prednostmi, vendar je treba pred končno odločitvijo skrbno oceniti vse možnosti.

Konoplja ima zaradi svoje trajnosti, trajnosti in izolacijskih lastnosti veliko možnosti za uporabo kot fasadni material. Vendar se zaradi stroškov in težav pri vgradnji še ne uporablja pogosto. Menimo, da bi lahko bila konoplja v prihodnosti dobra izbira za fasade, vendar je treba opraviti več raziskav za zmanjšanje stroškov.

Več informacij o konopljini izolaciji najdete na capatect.at

 

Call Now ButtonPokličite zdaj