fbpx

Kontaktna in prezračevana fasada: prednosti in slabosti

kaj-je-kontaktna-fasada

Gradnja sodobnih stavb zahteva uporabo različnih fasadnih oblog, ki jih označujemo kot kontaktno in prezračevano fasado. Sodobni gradbeni trendi nas k spoznavanju novih inovativnih načinov gradnje, kjer se nam ponuja nepregledna široka paleta izbire tudi pri izbiri fasadnega sistema. V današnjem času je veliko povpraševanja po takšnem načinu gradnje, ki bo omogočal trajnostno in udobno bivanje, zato je pomembno poznati prednosti in slabosti obeh tipov fasad. V tem članku si bomo ogledali prednosti in slabosti kontaktnih in prezračevanih fasad ter spoznali, kje in kako se uporabljajo.

Kaj je kontaktna fasada

Kontaktna fasada, ki se imenuje tudi lepljena fasada, je fasadna obloga, ki se montira neposredno na zunanjo steno stavbe. Prednosti tej fasadni oblogi so, da zagotavlja enakomerno oblogo in predstavlja zelo trpežen material. Kontaktna fasada ima tudi nizek skupni strošek od začetka do konca gradnje, zato je zelo priljubljena. Slabosti kontaktnih fasadnega sistemov so, da so postopki njene vgradnje precej zapleteni, saj strokovnjaki potrebujejo posebno znanje za njeno vgradnjo.

Kaj je prezračevana fasada

Prezračevana fasada pa ima drugačen postopek izvedbe, in sicer fasadna obloga se ne pritrdi neposredno na zunanjo steno, temveč se vmes doda zračni prostor, ki služi kot izolacijski sloj. Največja prednost te obloge je v tem, da zagotavlja popolno zaščito pred vremenskimi razmerami, hkrati pa zagotavlja energijsko učinkovitost, saj zadržujejo toploto in hlajenje v stavbi. Slabost te vrste fasade je v tem, da je njena montaža zahtevna in zahteva izjemno pozornost.

prezračevana-fasada

Uporaba kontaktnih in prezračevanih fasad

Prezračevane fasade so primarne predvsem zaradi vodoodpornosti in toplotne izolacije, zato se najpogosteje uporablja v večjih stavbah, kjer je pomembno ohranjati notranjo temperaturo, hkrati pa zagotavljati optimalno zaščito pred zunanjimi vplivi. Nasprotno pa se kontaktna fasada uporablja v domačih hišah in poslovnih zgradbah, kjer je pomembno estetsko prilagajanje fasadnih oblog.

Kontaktna in prezračevana fasada imata vsaka svoje prednosti in slabosti. Kontaktna fasada je ekonomična in varčna, vendar zahteva strokovno znanje, da se postavi. Prezračevana fasada, čeprav precej dražja, je trajna, ima odlično toplotno izolacijo in zagotavlja odlično zaščito pred vremenskimi vplivi. Obe vrsti fasadne obloge lahko zagotavljata energetsko učinkovitost in ohranjanje notranje temperature stavbe. Pomembno je izbrati ustrezno vrsto fasade, ki bo zadovoljila tudi estetske kriterije stavbe, saj fasada predstavlja en glavnih elementov zgradbe.

Zaključek

Z omenjenimi prednostmi in slabostmi prezračevane in kontaktnih fasad smo vam želeli predstaviti, katere vrste fasad so danes primarne za upravljanje z nekoliko večjimi stavbami, in katere vrste fasadne obloge se najpogosteje uporabljajo pri izgradnji drugih vrst objektov. Kljub temu, da vam je gotovo težko narediti izbiro, boste s pomočjo arhitekta ali gradbenega inženirja zagotovo našli pravo rešitev za vašo stavbo. Vedno se je vredno posvetovati s strokovnjakom in se zanje prijaviti zanesljivemu izvajalcu, ki bo zagotovil strokovno izvedbo vaše fasade.

Pokličite zdaj