fbpx

Kako vzdrževati fasado – Nasveti za vzdrževanje fasade

Čiščenje-fasade

Fasada je prva stvar, ki jo opazimo, ko pogledamo hišo ali poslovno stavbo. Poleg estetske funkcije pa fasada služi tudi varovanju stavbe pred slabimi vremenskimi pogoji ter drugimi neželenimi vplivi. Zato je pomembno, da fasado redno vzdržujete in skrbite za njeno dolgo življenjsko dobo. V tem članku bomo razkrili nasvete za vzdrževanje fasade.

Čiščenje fasade

Prvi korak je čiščenje fasade. Fasada se sčasoma umazana, saj jo onesnažuje prah in umazanija ter škodljivi vplivi iz okolice. Redno čiščenje fasade bo preprečilo, da bi se umazanija zagozdila in poslabšala stanje fasade. Za čiščenje fasade lahko uporabite visokotlačni čistilec, ki bo učinkovito odstranil umazanijo. Če pa ne poznate pravilnega načina čiščenja, najbolje, da se obrnete na strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri vzdrževanju fasade.

Fasade so sestavljene iz različnih materialov, kar pomeni, da je za njihovo čiščenje potrebna različna oprema, postopki in detergenti. Izjemno močna nevtralna, alkalna ali kislinska čistila se pogosto uporabljajo za čiščenje fasad. V primerih, ko na fasadi ni atmosferske umazanije, je dovolj že pranje fasade z vodo. Vsak izdelek za čiščenje fasad vsebuje sestavine, ki so prilagojene posebnim materialom. Močno onesnaženi skrilavci, opeke, terakota in bazalt se čistijo z zelo močnimi kislinskimi čistili. Za umazane, a občutljive fasade, izdelane iz apnenca, peščenjaka, betona, marmorja ali ometa, pa se uporabljajo močna alkalna čistila.

Manjša popravila fasade

Poleg čiščenja fasade je pomembno, da se lotite tudi manjših popravil. Poškodovana fasada lahko vodi do vdora vode v hišo in posledično do nastanka plesni ter drugih škodljivih snovi. Zato občasno preverite, ali je fasada poškodovana in takoj odpravite težave. Če pa niste vešči takšnih popravil, najbolje, da se obrnete na strokovnjaka, ki bo poskrbel za popravila.

Zaščita fasade

Pomembna je tudi zaščita fasade pred neželenimi vplivi. Z uporabo premazov na fasadi boste ohranili njeno kakovost in podaljšali njeno življenjsko dobo. Obstajajo različni premazi, ki nudijo različne zaščitne funkcije, na primer proti UV-žarkom, proti spremembam barve in drugim škodljivim dejavnikom. Z uporabo premaza boste preprečili tudi nastanek alg in plesni na fasadi, ki lahko povzročijo škodljive učinke na zdravje ljudi.

Pri vzdrževanju fasade je prav tako pomembno, da fasado primerno prezračujete. Fasade, ki so preveč zaprte, lahko povzročijo težave s kondenzacijo in plesnijo. Zato poskrbite, da ima fasada dovolj prezračevanja, saj to pripomore k daljši življenjski dobi fasade.

Posvet s strokovnjakom

Zadnji, a ne manj pomemben nasvet, je, da se obrnete na strokovnjaka. Če se sami ne počutite dovolj samozavestno, najbolje, da se obrnete na strokovnjake, ki bodo poskrbeli za vzdrževanje vaše fasade. Strokovnjaki imajo potrebne izkušnje in znanja, da vam svetujejo pri vzdrževanju fasade, kot je potrebno.

Vzdrževanje fasade je ključno, da vaša hiša ali poslovna stavba ohrani svojo kakovost in estetsko funkcijo ter ostane varna pred uničujočimi dejavniki. S pravilnimi nasveti in triki boste lažje poskrbeli za vzdrževanje vaše fasade ter podaljšali njeno življenjsko dobo. Ne pozabite na redno čiščenje, manjša popravila, zaščito fasade in primerno prezračevanje ter obrnite se na strokovnjaka, če se počutite preveč nesamozavestni za vzdrževanje fasade sami. S pravilnim in rednim vzdrževanjem boste ohranili kakovost vaše fasade in sami ter svojo okolico zaščitili pred neželenimi vplivi.

Pokličite zdaj