fbpx

Kaj je dilatacija fasade in kako vpliva na trajnost hiše?

Starejše stavbe in hiše se skozi leta spreminjajo zaradi vplivov okolja, kot so temperaturne spremembe, vlaga in gibanje tal. Ena najpogostejših posledic teh sprememb je poškodba fasad, predvsem zaradi pomanjkanja razteznih spojev. V tem blogu bomo govorili o dilataciji fasade, njenem pomenu za trajnost vaše hiše in zakaj je tako pomembno, da jo izvajate pravilno.

Kaj je dilatacija fasade

Dilatacija fasade je proces, pri katerem se na objektu ustvarijo posebni raztezni spoji, ki preprečujejo razpoke in poškodbe fasade. Fasada, brez ustrezne dilatacije, se zaradi temperaturnih sprememb in vlage nagiba k razpokanju. Fasadna obloga se v tem primeru lahko loči od osnovne zgradbe, kar lahko povzroči daljnosežne poškodbe.

Kdaj izvesti dilatacijo

Dilatacijo fasade je potrebno izvesti že med samim nastankom objekta, vendar se lahko izvaja tudi kasneje. Pri tem je pomembno, da se upoštevajo specifične značilnosti objekta, njegova velikost in geometrija, prav tako pa se upoštevajo tudi vrste materialov, ki se uporabljajo.

Prednosti dilatacije fasade

Ena najpomembnejših značilnosti razteznih spojev je, da se uporabijo fleksibilni materiali, ki spremembe temperature lažje prenašajo kot trdi materiali. To pomeni, da so raztezni spoji oblikovani iz materialov, ki se lahko raztegnejo in skrčijo brez poškodb, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo vaše hiše.

Poleg tega ima dilatacija fasade tudi vizualni učinek. Če se dilatacija ne izvede pravilno, lahko fasada izgleda neenakomerno, saj se lahko pojavijo razpoke, ki pokvarijo celoten videz objekta. Pravilna dilatacija poskrbi za enakomerno in lepo izvedbo fasade, kar pa zagotavlja tudi boljšo učinkovitost izolacije.

Dilatacija in varnost

Dilatacija fasade ni le estetski problem, ampak tudi resna varnostna težava. Pravilna dilatacija poskrbi, da bo vaša hiša trajala mnogo let, brez potrebe po dodatnih popravilih. Če ste lastnik starejše hiše ali novega objekta, je dilatacija fasade ključnega pomena za vzdrževanje fasade in celotne zgradbe. Priporočamo, da dilatacijo izvede strokovnjak, ki ima izkušnje na tem področju, vsaj enkrat letno pa pregledate vašo fasado in se prepričate, da je v dobrem stanju.

Pokličite zdaj