fbpx

Hidroizolacija temeljev hiše – Kaj morate vedeti in kakšna je cena

hidroizolacija temeljev

Hidroizolacija temeljev hiše je projekt oz. dejavnik, ki bo močno spremenil oz. vplival na stanje in obstojnost objekta in klimo v njem. Je tudi edene izmed bolj zahtevnih procesov, ki pa mora biti izveden natančno in zanesljivo. Vsekakor gre za proces, ki ga ni za prepuščati manj izkušenim izvajalcem, saj so napake težko popravljive.

Poglejmo si, kaj je hidroizolacija temeljev, kako in zakaj se hidroizolacija temeljev izvaja, kateri materiali se priporočajo za hidroizolacijo in na kaj je potrebno paziti pri izvedbi ter kaj preveriti pri izvajalcu da bo izvedena optimalno.

Kaj je hidroizolacija temeljev

Hidroizolacija temeljev je zaščita objekta (kleti in temeljev) pred vlago oz zunanjimi vremenskimi vplivi. V glavnem se hidroizolacija uporablja za zaščito temeljev (vkopanih delov hiše) in vse bolj tudi ravnih streh (ki so vedno bolj pogoste), uporablja pa se tudi za terase in balkone ipd.

Prednost hidroizolacije objekta je v tem, da ga zaščitimo pred vdorom vode in vlage. V primeru, da je objekt izpostavljen vodi, se dogaja namreč, da ob nalivih voda vdira preko zidov v notranjost objekta. Na drugih delih se zgodi, da se lušči omet, ali odstopajo ploščice. Ni pa nujno tako na vseh objektih. Nekateri so namreč bolj izpostavljeni vodi in vlagi, drugi manj.

Poznamo dva načina hidroizolacije temeljev hiše, vertikalno in horizontalno. Vertikalna hidroizolacija temeljev hiše je izolacija sten, ki so vkopane v zemljo. Ta preprečuje vdor vlage iz zemlje. Položena je od temeljev do nekaj centimetrov nad terenom, saj s tem zaščiti steno tudi pred meteorno vodo. Horizontalna hidroizolacija temeljev je položena vzporedno s tlemi na plast betona in preprečuje vdor kapilarne vlage iz temeljev (navzgor). Ta se dela na objektih, ki niso podkleteni.

Pravilno polaganje hidroizolacije

Hidroizolacija temeljev hiše mora biti izvedena kakovostno in pravilno. Le tako bo dobro opravljala svojo nalogo. Pri slabo izvedeni hidroizolaciji je pogosto, da ta ni narejena dovolj natančno, ali pa s slabimi materiali. Posledica je nepravilno izveden spoj ali več, kar vodi v to, da voda vdira zgolj na eni točki. Zato mora biti naročnik pri izvedbi hidroizolacije pozoren na to, da je jama za izvedbo hidroizolacije dovolj velika, saj je tako omogočena kakovostna izvedba. Površine, kamor se hidroizolacija daje, morajo biti izravnane. Poleg tega pa morajo biti spoji dovolj široki. To pomeni, da tiste linije, kjer se plasti hidroizolacije stikajo, morajo gledati ena čez drugo za vsaj en decimeter.

Materiali za hidroizolacijo temeljev

Hidroizolacija temeljev se lahko izvaja s pomočjo različnih kompozitnih trakov (bitumenski, PVC, EPDM) ali pa s pomočjo premazov. Bitumenske trakove je lažje namestiti in dobro služijo namenu. Premazi za hidroizolacijo, to sta v glavnem poliuretanski in epoksi, se nanašajo z valjčkom, njihova prednost pa je enostaven nanos in pa odpornost na temperaturne razlike oz. nihanja temperature.

“Bitumen je zmes ogljikovodikovih spojin, ki nastane iz nafte in je podoben katranu. Je najbolj poznan in razširjen način izvedbe hidroizolacije objekta. Nejgova slabost je, da nanos ni mogoč na določenih mestih, ki niso ravna (okviri vrat ipd.)” (vir), a v večini  primerov pri temeljih hiše takih delov ni zato omenjeno ne predstavlja težave ali drugega razloga, da bi iskali dražji, novejši material. Tudi novi materiali imajo svoje slabosti.

Bitumenska hidroizolacija

Za izolacijo temeljev hiš in hidroizolacijo starih hiš se najpogosteje uporablja bitumenska hidroizolacija. Ta je odporna in zanesljiva. Pri tem je pomembno, da so površine (beton), kamor bomo to nanašali osušene in predvsem izravnane. Kar ni zravnano, mora biti izravnano s cementnim betonom.

Na suho površino je potem potrebno nanesti npr. Ibitol (Topilo v bitumenski raztopini ima lastnost, da se hitro posuši, ostane tanek. Zaradi nizke viskoznosti raztopina dobro prodre v pore betona in tako omogoča dober oprijem…).

Po 24-ih urah za tem se lahko prične s polagati trakove bitumna. V tej fazi je zelo pomembna pravilna izvedba. To pomeni, da morajo biti trakovi pravilno obrnjeni, se med seboj prekrivati na spojih (10 cm) in ne smejo biti segreti preveč.

Za tem je na vrsti (če je potrebno) toplotna izolacija temeljev objekta. Ta se najpogosteje izvaja s Stirodur-om. Stirodur je namreč odporen na vodo in bolj trden kot stiropor, zato je idealen za ta namen. Temu sledi še namestitev čepaste folije, ki služi kot drenaža.

Hidroizolacija temeljev stare hiše

Hidroizolacija temeljev stare hiše se nekoliko razlikuje od hidroizolacije temeljev manj-stare hiše. Zakaj? Pri starih hišah se temelji po navadi že nekoliko poškodovani, saj so vlagi in vremenskim vplivom izpostavljene že dlje časa. To pomeni, da je hidroizolacija temeljev stare hiše kar nujen projekt, ki ga je potrebno izvesti med prvimi. S tem vsem nadaljnjim projektom zagotovi, da imajo suh temelj, ki npr izdelavi fasade ali pa adaptaciji interierja ne bo škodoval. Zato je največ pozornosti treba nameniti sanaciji poškodovanih delov objekta in sušenju, saj je verjetno bolj namočen.

Kaj je pomembno pri hidroizolaciji temeljev stare hiše:

  1. sanacija poškodb
  2. sušenje navlaženih zidov
  3. izravnava sten oz temeljev
  4. izvedba prezračevalnega kanala ob temeljih,
  5. izvedba izolacije temeljev
  6. odvodnjavanje

Koliko stane hidroizolacija temeljev (cena)

Cena hidroizolacije temeljev je odvisna od stanja objekta in vrste hidroizolacije (vertikalna horizontalna, vrsta materiala, …).  Na cceno vpliva tudi morebitna izvedba toplotne izolacije temeljev (stirodur) in pa izvedba drenaže.

Cene vertikalne hidroizolacije temeljev za navadno hišo znašajo od približno 1500 € do 3000 €, pogosto tudi nekoliko več. Po kvadratu cena najcenejših ponudnikov znaša 8 € / m2. Izvedba hidroizolacije temeljev je lahko bolj ali manj zahtevna in obsežna zato je lahko cena precej nižja ali pa precej višja.

Cena horizontalne hidroizolacije temeljev znaša prav tako od 8 € / m2 dalje.

Za točno ceno hidroizolacije temeljev stopite v stik z nami in oglasili se bomo na ogledu objekta, na podlagi katerega bomo naredili veljavno in točno ponubo. Pri izbiri načina in materialov vam bomo prav tako brezplačno svetovali, da boste lahko izbrali rešitev, ki bo za vaš objekt optimalna.

Pogosta vprašanja o hidroizolaciji temeljev

Kaj je hidroizolacija temeljev?

Hidroizolacija temeljev je zaščita objekta (kleti in temeljev) pred vlago oz zunanjimi vremenskimi vplivi. V glavnem se hidroizolacija uporablja za zaščito temeljev (vkopanih delov hiše).

Kaj je prednost hidroizolacije temeljev?

Prednost hidroizolacije objekta je v tem, da ga zaščitimo pred vdorom vode in vlage. V primeru, da je objekt izpostavljen vodi, se dogaja namreč, da ob nalivih voda vdira preko zidov v notranjost objekta.

Kateri material izbrati za hidroizolacijo temeljev?

Hidroizolacija temeljev se lahko izvaja s pomočjo različnih kompozitnih trakov (bitumenski, PVC, EPDM) ali pa s pomočjo premazov. Bitumenske trakove je lažje namestiti in dobro služijo namenu.

Kako je s hidroizolacijo temeljev stare hiše?

Pri starih hišah se temelji po navadi že nekoliko poškodovani, saj so vlagi in vremenskim vplivom izpostavljene že dlje časa. To pomeni, da je hidroizolacija temeljev stare hiše kar nujen projekt, ki ga je potrebno izvesti med prvimi. Zato je največ pozornosti treba nameniti sanaciji poškodovanih delov objekta in sušenju, saj je verjetno bolj namočen.

Kakšna je cena hidroizolacije temeljev?

Cene vertikalne hidroizolacije temeljev za navadno hišo znašajo od približno 1500 € do 3000 €, pogosto tudi nekoliko več. Po kvadratu cena najcenejših ponudnikov znaša 8 € / m2. Izvedba hidroizolacije temeljev je lahko bolj ali manj zahtevna in obsežna zato je lahko cena precej nižja ali pa precej višja. Cena horizontalne hidroizolacije temeljev znaša prav tako od 8 € / m2 dalje.

Pokličite zdaj