Fasada je ena izmed težjih gradbenih faz, saj je najpomembnejši dejavnik pri zunanjem izgledu vašega bivališča. Prvotna naloga izolacijske fasade je zaščita objekta pred vremenskimi vplivi, ki vključujejo sonce, vročino, dež in mraz, nudi požarno zaščito in zvočno izolacijo. Z izbiro kakovostne fasade in izolacije si zagotovimo udobje bivanja, zmanjšamo porabo energije in s tem stroške. Fasada zaščiti objekt in ga tudi polepša. Izbirate lahko med različnimi debelinami in se odločite za tisto debelino toplotne izolacije, ki vam zagotavlja najboljšo rešitev. Zaključni sloji nudijo izbiro med različnimi materiali: mineralni omet, akrilni omet, silikatni omet in silikatno – silikonski omet. Na voljo so različne možnosti obdelave. Bogata paleta barv in barvnih odtenkov vam omogoča izbiro po vašem okusu v eni ali več barvah.

Materiali za izdelavo toplotno izolacijske fasade katere najpogosteje uporabljamo so:

 • stiropor- uporabljamo ga kot najbolj poznan in najlažje dosegljiv material za toplotno izolacijo. Stiropor uporabljamo v različnih debelinah. Najpogostejše debeline, ki ga uporabljamo so 5, 8, 10,12 in 15 centimetrov.
 • lepilo za lepljenje plošč iz stiropora- (lepilna malta) je gotovo, industrijsko pripravljeno, dovolj paropropustno in vodoodbojno praškasto lepilo za ročno nanašanje. Uporabljamo ga za lepljenje plošč iz stiropora, utapljanje armirne mreže in potem še za dodaten sloj, ki ga nanesemo na celo površino, da površino prekitamo.
 • armirna mreža- celotno površino nalepljenega stiropora je potrebno okrepiti s tem, da jo armiramo z armirno mrežo kar predstavlja zanesljivo zaščito pred nastajanjem razpok pri TIS.
 • fasadni vogalniki (plastičen vogalnik z mrežo)- uporaba vogalnih zaščitnih profilov je v današnjem času nenadomestljiva in brez njih se dela praviloma ne izvajajo.
 • emulzija-nanaša se na sloj lepila, ki je bilo uporabljeno kot zadnji sloj pred nanosom zaključnega ometa. Emulzija napravi površino manj vpojno, bolj oprijemljivo in s tem zagotavlja enakomernejši nanos zaključnega sloja in boljši proces sušenja zaključnega sloja. Zagotavlja tudi, da bo zaključni sloj imel zaradi nanosa emulzije trajnejši oprijem na podlago.
 • špalete- če stranka želi pred ometom naredimo razne dekoracije ali špalete okoli oken, ki so lahko v beli ali drugačni barvi in različne granulacije.
 • zaključni omet za fasado- zaključni ometi za fasado, ki so največkrat uporabljani so mineralni omet, akrilni omet, silikatni omet in silikatno – silikonski omet. Zaključni omet za fasado je mogoče dobiti v več različnih granulacijah. Najpogostejše granulacije zaključnega ometa za fasado so 1 mm, 1,5 mm in 2 mm. Najpogosteje uporabljamo granulacijo 1,5 mm. Zaključni omet za fasado je možno dobiti tudi v različnih barvnih odtenkih.
 • zaključni omet za cokl / podstavek hiše- pripravljeni okrasni pisani omet na osnovi organskih veziv. Sestavljen iz organskih veziv, pisanega kremenčevega peska, dodatkov in vode. Je vodo odbojen, vremensko odporen, pralen, dobro mehansko odporen, enostaven za uporabo.

Potek izdelave izolacije fasade

Izdelava izolacije fasade poteka tako, da objekt oblepimo s stiroporjem poljubne debeline pri katerem uporabimo lepilno malto za lepljenje stiroporja. Obloženo fasado je potrebno prevleči z armirno mrežo in lepilno malto. Ko se sloj posuši se ponovno fasada prevleče z lepilno malto. Pred nanosom zaključnega sloja fasado premažemo z grundirnim sredstvom in nato sledi nanos zaključnega sloja.

Fasadni sistemi, ki jih uporabljamo pri izdelavi izolacijskih fasad:

 • Demit
 • Baumit
 • Röfix
 • Weber
 • Jub

Če koga zanima več o storitvi izdelave izolacijske faasde, smo pripravili prav tako fotografije različnih fasad ter izdelav fasad.