fbpx

Trendi pri oblikovanju fasade: Kaj lahko pričakujemo v letu 2023 in kasneje?

trendi-na-področju-fasadnih-materialov

Fasade so se skozi leta spreminjale in postajale vedno bolj pomemben del gradnje stavbe. Poleg osnovne funkcije, da ščitijo stavbo in njen notranji prostor pred vremenskimi vplivi, so danes fasade pomemben del celostne podobe stavbe. V tem članku bomo obravnavali trenutne trende in pričakovanja na področju oblikovanje fasade, ter kako bodo ti trendi vplivali na naše bivanje in gradnjo stavb v prihodnosti.

Naravni materiali

V najnovejši raziskavi, ki so jo izvedli na Inštitutu za gradbeništvo, so ugotovili, da se vedno več ljudi vrača k naravnim materialom, kot so les, kamen in opeka. Z uporabo teh materialov bo stavba bolj trajnostna, omogoča boljši zrak, ter zagotavlja boljše bivalno okolje. Uporaba naravnih materialov bo v prihodnosti postala bolj pomembna, saj zmanjšuje ogljični odtis in vpliva na uporabo energije.

Naravna gradnja pa ne pomeni le okoljskega zavedanja in trajnosti, ampak tudi uporabo naravnih materialov, ki so tudi estetsko privlačni in omogočajo večjo povezavo z naravo. Ko gre za fasade hiš, imamo v Sloveniji še posebej srečo z obilo naravnimi materiali, ki jih lahko uporabljamo za gradnjo. V tem blogu bomo razpravljali o aktualnih naravnih materialih, ki jih lahko uporabimo za izdelavo fasade, ki bo vašemu domu dodala ne samo lepoto, ampak tudi trajnost.

Les

Les je eden izmed najbolj priljubljenih in trajnih naravnih materialov, ki se uporablja za gradnjo fasad. Obstaja veliko vrst lesa, ki se lahko uporabijo, odvisno od vašega območja, vendar se običajno uporabljajo termo les, sibirski macesen ali skandinavski bor. Lesena fasada ima estetski videz, posebno teksturo in neprimerljiv naraven videz. Lesena fasada je trajna, če se pravilno vzdržuje in ima tudi dobro izolacijsko vrednost.

Kamni

Gradbena kamnina je že dolgo našla svoje mesto v arhitekturi, ne le kot gradbeni materiali, ampak tudi kot dekorativni elementi. Naravni kamen je tudi nenavaden in raznolik gradbeni material. Kamne lahko uporabimo za izdelavo skoraj vseh vrst fasad, kot so rustikalne, moderne ali elegantne fasade. Naravni kamen je znan po svoji trpežnosti in trajnosti, kar pomeni, da je to ena izmed najboljših izbir za gradnjo fasad.

Opeka

Ker opeka izvira iz naravne gline, je običajno naravni material, ki se uporablja za trajno gradnjo fasad. Opečna fasada je zelo odporna in zdrži do 100 let z minimalnim vzdrževanjem. Fasadna opeka je običajno na voljo v različnih barvah, modelih in velikostih, kar pomeni, da jo lahko prilagodimo vsakemu slogu hiše.

Plutovina

Plutovina je narejena iz hrastovega drevesa, ki izvira iz vse Evrope in severne Afrike. Plutovina je trajen, okolju prijazen, odporen in nima uličnega hrupa. Fasadni paneli iz plute so narejeni z zdrobljenjem in fino mletjem hrasta, ki nato tvorijo enovite sestavne dele fasadnega panela. Na voljo je več različnih barv in modelov, ki jih lahko uporabimo za ustvarjanje različnih arhitekturnih slogov.

Vulkanizirani materiali

Vulkanizirani materiali so izdelani iz gume in predstavljajo moderno alternativo tradicionalnim naravnim materialom. Fasadni paneli iz vulkaniziranega materiala so odlična izbira za moderne fasade. So trajni, odporni in zelo naravno izgledajo.

Fasada je zelo pomemben element hiše, saj prvega vtisa ne moremo narediti dvakrat. Ker imamo v Sloveniji veliko naravnih materialov, ki jih lahko uporabimo, še posebno ne smemo spregledati možnosti uporabe naravnega gradbenega materiala. Uporaba naravnih materialov, kot so les, kamni, opeka, pluta in vulkanizirani materiali, lahko pomaga pri ustvarjanju enkratne fasade in občutku povezave z naravo. Poleg tega je uporaba naravnih materialov trajnostna, kar nam lahko prinese dolgoročne prihranke.

Zelenje na fasadi

Zunanje stene bodo postale bolj zelene. Z uporabo vertikalnega vrtnarjenja, ki bo na zunanje stene stavb prinesel življenje. Zeleni lasje na fasadi prinašajo koristi, kot so boljši izgled fasade, manjši ogljični odtis, izboljšanje kakovosti zraka itd. Danes se takšna tehnologija že uporablja predvsem za zagotavljanje boljšega bivalnega okolja.

Zelenje na fasadi je eden najbolj priljubljenih trendov v arhitekturi in oblikovanju hiš v zadnjih letih. Zelena fasada pa ni samo lepa za oči, ampak tudi koristna za okolje in vaše zdravje! Če razmišljate o zasaditvi zelenja na fasado vaše hiše, je prav, da se dobro informirate, kajti takšna naložba zahteva precej več kot samo nakup nekaj rastlin. Torej, kaj morate vedeti o zelenju na fasadi in kako najbolje zasajati fasado svoje hiše?

Prednosti zelene fasade

Zelena fasada prinaša številne koristi za okolje in vaše zdravje. Rastline absorbirajo sončno svetlobo in ogrevajo vaš dom, hkrati pa zadržujejo vlago v zraku in zmanjšujejo vpliv onesnaženja. Poleg tega lahko zelena fasada izboljša tudi kakovost zraka v vašem okolju, poveča biotsko raznovrstnost in zmanjša učinke urbanega toplotnega otoka.

Kateri tip zelene fasade izbrati?

Obstajata dva glavna tipa zelene fasade – intenzivna in ekstenzivna. Intenzivna zelena fasada vključuje večje količine zemlje in globine korenin rastlin. To pomeni, da zahteva več vzdrževanja, denarja in časa. Ekstenzivna zelena fasada pa je bolj obremenljiva, ne potrebuje veliko koreninske globine, vzdrževanje pa je lažje in cenejše. Odvisno od vaših želja in proračuna lahko izberete tip zelene fasade, ki vam najbolj ustreza.

Kakšne rastline uporabiti?

Poleg izbire vrste zelene fasade morate izbrati tudi vrsto rastlin, ki jih boste uporabili. Pri izbiri rastlin se prepričajte, da izberete rastline, ki so prilagojene vašemu podnebju in vremenskim razmeram. Pomembno je tudi, da upoštevate višino rastlin, saj lahko prevelike rastline povzročijo težave, kot so vdori v steno hiše ali puščanje vode v notranjost. Vedno se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pomagal pri izbiri pravih rastlin za vašo zeleno fasado.

Kako pravilno namestiti zeleno fasado?

Namestitev zelene fasade ni enostavna naloga in jo je najbolje prepustiti strokovnjaku. Fasada mora biti pravilno pripravljena, saj boste morali namestiti dodatne konstrukcijske elemente, da bodo rastline trdno privezane na steno. Ko je fasada pripravljena, boste morali rastline postaviti na pravo mesto in jih pritrditi z oporniki. Pomembno je tudi, da redno vzdržujete svojo zeleno fasado. Vsa potrebna orodja in napotki za vzdrževanje zelene fasade bodo na voljo strokovnjaku, ki vam bo pomagal pri sami postavitvi zelene fasade.

Vzdrževanje zelene fasade

Zelena fasada zahteva redno vzdrževanje. Če želite ohraniti svojo zeleno fasado v dobrem stanju, jo je potrebno redno zalivati, gnojiti, prirezati in nadzorovati. Poleg tega je pomembno tudi, da redno preverjate, ali so vsi elementi pritrjeni in da ni nobenih poškodb na sami fasadi ali rastlinah. Več o vzdrževanju boste izvedeli od strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri sami postavitvi zelene fasade.

Zelena fasada je odličen način, da svojo hišo naredite bolj privlačno, okolju prijazno in zdravo. Vendar pa preden se lotite postavljanja zelene fasade, se prepričajte, da ste dobro informirani o njeni uporabi in vzdrževanju. Za vašo zeleno fasado poskrbite tako, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo pomagal pri pravilni izbiri tipa fasade, rastlin in vzdrževanju. S pravilno namontirano in vzdrževano zeleno fasado boste lahko uživali v njeni lepoti in koristih več let.

Pametne fasada

Pametne fasade bo prinesle nadzorovanje temperature z uporabo nanotehnologije. Ta tehnologija omogoča, da se nanodelci v zgornjem sloju fasade odzovejo na spremembe temperature in odprejo ali zaprejo mikroskopske pore, da se ohrani optimalna temperatura. Takšni spremembi bosta prinesli zmanjšanje porabe energije, zmanjšanje stroškov ogrevanja in vpliv na bivanjsko okolje ter zdravje ljudi.

Digitalni tisk na fasadi

Digitalni tisk na fasado bo v prijodnosti postal običajna praksa pri oblikovanju fasad. S takšno obliko izrazimo svoje misli, ideje in presejemo lepoto v okolje. Na ta način lahko priskrbimo razumen razvoj tlakovanja po vsem svetu. Digitalni tisk pa ni samo okraski za fasado, pač pa ima predvsem funkcijo dodatne zaščite fasade.

Zanimiva geometrija

Zanimiva geometrija fasade bo pomembna pri oblikovanju modernih stavb. Uporaba različnih geometrij bo pripomogla k oblikovanju bolj privlačne celostne podobe stavbe. S kombiniranjem različnih oblik in materialov lahko dosežemo različne učinke na videz fasade.

Zaključek

Vzdržnost, reprezentativnost in estetska privlačnost bodo še naprej pomembni pri oblikovanju fasad. Vedno se bo iskalo ravnovesje med kreativnostjo, funkcionalnostjo in ekonomičnostjo, da se bo v celoti izpolnilo pričakovanja lastnikov stavb, zaprosnikov in navsezadnje prihodnjega okolja. Fasade ne samo ščitijo stavbo, temveč so tudi odraz bivalnega okolja in uporabe prostora, zato so pomemben del našega vsakdana.

Call Now ButtonPokličite zdaj