fbpx

Fasade – Vse o fasadah

fasadni sistemi

Preberite si vse, kar morate vedeti o fasadah in fasadnih sistemih ter o vplivu vrste gradnje na izbiro fasade.

Kaj je fasada

Fasada je zunanja stran zgradbe oz. zunanja stena hiše ali zgradbe. Fasade se med seboj razlikujejo po zgradbi, material in konstrukciji.

Kaj so Fasadni sistemi

Fasadni sistemi so sistemi proizvajalcev fasadnih materialov, ki združujejo izbor materialov glede na kompatibilnost in način izgradnje fasade.

Vsak fasadni sistem (npr. Fasadni sistem Weber) ima svoje zakonitosti in svoj postopek za izdelavo fasade od premazov do izolacije in izdelavo zaključnega sloja fasade.

Fasade tako gradimo po sistemih. Pri izdelavi fasade je pomembno, da se držimo enega sistema.

Vrste fasadnih sistemov

Pri izbiri fasadnega sistema moramo upoštevati več dejavnikov. Glavni dejavnik je vrsta gradnje. Poznamo opečno gradnjo, betonsko gradnjo, montažno gradnjo in gradnjo iz poro-betona.

Glede na vrsto gradnje poznamo oz. uporabljamo različne fasadne sisteme. Glede na podlago fasade (opeka, beton, …) lahko različni fasadni sistemi bolje izkoristijo prednosti podlage.

Drugi dejavnik, ki vpliva na izbiro in primernost fasadnega sistema je toplotna prevodnost (ki je odvisna od vrste gradnje).

Ostali dejavniki so občutljivost na navlaževanje, trajnost, trdnost, požarna varnost in specifični okoljski kriteriji.

Fasadni sistemi glede na vrsto gradnje

Fasade za opečno gradnjo

Fasade za opečno gradnjo so najpogostejše fasade pri nas. Pri opečni gradnji gre lahko za gradnjo iz polne ali votle opeke, ali pa (pri novejših objektih) za gradnjo iz termo opeke (30% bolj izolativna). V vseh primerih izdelave fasade za betonsko gradnjo je vgradnja izolacije nujna. Odvisna je le debelina izolacije, glede na vrsto opeke.

Za opečno gradnjo so primerni vsi fasadni sistemi.

Fasade za betonsko gradnjo

Beton ima slabo toplotno izolativnost in nizko paro-prepustnost, a je bolj primeren za gradnje, kjer je visoka obremenitev. Predvsem pri vogalih, kleteh oz. pri nosilnih delih hiš. Pri betonski gradnji je zelo pomembno, da je ta ustrezno zaščiten s fasadnim sistemom, saj lahko sicer manjše napake v strukturi betona in železnih armatur povzročijo poškodbe.

Za izolacijo objekta kjer je uporabljena betonska gradnja, se uporabljajo fasadni sistemi, ki omogočajo višjo izolativnost in višjo paro-prepustnost.

Fasade za montažno gradnjo

Montažna gradnja pomeni, da so stene najpogosteje sestavljene iz lesene konstrukcije, mavčnih plošč in izolacije (EPS ali mineralna volna), parne zapore ter OSB plošč.

Ti materiali niso najbolj idealni za montažo oz. izdelavo fasade, a obstajajo učinkovite rešitve. Za izdelavo fasade pri montažni gradnji tako uporabljamo ali brez-cementna lepila ali pa dvokomponentna lepila, ki so namenjena za armiranje in lepljenje.

Fasade za gradnjo iz poro-betona (siporeks)

Poro beton je en izmed najbolj učinkovitih gradbenih materialov. Je naraven, lahek, trden in ima najnižjo toplotno prevodnost. Za doseganje zadostne toplotne izolacije se uporabljajo elementi, ki ob določeni debelini izolirajo dovolj.

Kako izbrati pravi fasadni sistem za vrsto gradnje

Pri izbiri pravega fasadnega sistema je potrebno upoštevati precej več dejavnikov, kot le vrsto gradnje. Kot smo omenili so pri izbiri fasade pomembni tudi okoljski vremenski dejavniki, izpostavljenost objekta, trajnost, navlaževanje, … Najbolje, da kontaktirate strokovnjake, ki si bodo objekt ogledali in vam svetovali pri izbiri pravega fasadnega sistema.